2017-11-13 80 浏览
日本人钟意讲「食欲の秋」,因为秋天系农作物丰收季节,系好多食物当造嘅季节,加上秋高气爽,可以舒舒服服咁慢慢叹,的确令人食欲大振,呢个季节食Omakase(师傅发办)都好啱,因为师傅会因季节而选用适当食材去料理。今次揾到嘅餐厅位于天后琉璃街,喺维园东边出口行3分钟左右就到。门面好有日式风格,最特别系头顶有几只装饰用嘅木窗框。而木门亦系闩埋咗嘅,只有经木门上细细长长嘅玻璃窗窥探里面,感觉非常神秘,好似去咗高级会所咁。餐厅既然提供Omakase就一定会有日式料理枱前嘅座位,亦都有卡位、普通座位,普通座位之间有日式卷帘,增加私密感。钟意睇住师傅喺你面前整嘢食嘅就坐喺料理枱前,想自成一角就坐卡位或者普通座位。啱啱坐底,店员随即奉上热茶,热茶扮演好重要嘅角色,每食一样食物之间要饮返两啖,清清口中余味,咁样先食到真正味道~因为想食多啲款式食物,我地两个人叫左一个【鮨豊special set】$800/人同一个【Omakase寿司course】$880/人,大家开心share~【鮨豊special set】前菜系【杂锦渍物】,有牛蒡、萝卜片等,酸酸甜甜,刺激食欲,亦顺便清清口腔余味。主菜系一盘上,好精

【鮨豊special set】
主菜系一盘上,好精美,即系丧影相
。条鲤鱼好似想嚟睇食咁!

【鮨豊special set】

【黑鲔寿司3款(赤身、中拖罗、大拖罗)】
最肥美嘅大拖罗,系用火炙处理过,入口即刻爆油,满口油香,再配合火炙后恰到好处嘅少少焦味,味道令人留下深刻印象。
中拖罗就冇经过火炙处理,见到面头的油脂分布已经可以想像到摆咗入口之后系咩感觉,果然系非常Juicy。而赤身就系鱼侧同背嘅位置,自然冇乜油脂,但鱼味就相对会出啲~
【乌鱼子海胆虾丸】虾丸上面系乌鱼子,经干燥处理后有咀嚼感,味道有少少似咸蛋黄。虾丸外层有小小脆口,带有一丝丝虾肉,之后就系甘甜又弹牙嘅虾胶,「核心嘅内围」就系海胆浆。口感都味道都有几个层次,非常唔错。

牡丹虾 上面有海葡萄,海绿色细细粒,好靓,不过食落系冇乜味架。牡丹虾胶质重,虾味浓郁,好似食紧一粒虾味拖肥糖咁。
【海鲜丼3款(海胆、三文鱼子、黑鲔鱼腩蓉)】各自用3个玻璃酒杯装住,配合餐厅嘅射灯,影出嚟好亮丽,感觉好似3位佳丽参加选美咁。

「最上镜小姐」由三文鱼子佳丽夺得
,每粒三文鱼子都晶莹剔透,好似一粒粒琉璃珠咁。
「最有内涵奖」就系黑鲔鱼腩蓉佳丽,因为黑鲔鱼腩蓉加咗啲芝麻、香葱去提升自己味道,外表唔系咁靓但食落非常之有味道。
冠军我就颁咗俾海胆佳丽,获奖原因? 冇架,我钟意食海胆啰~
 当然海胆鲜味得嚟份量又够多都系一个重要原因啦,咁多海胆捞落啲饭度特别好味。

【Omakase寿司course】
冷盘有【果茄、冰菜、𩽾𩾌鱼肝】
店员建议要先食果茄,然后到冰菜,最后就𩽾𩾌鱼肝,咁先食到真正味道~
冰菜系近年新兴食物,面头有一层冰珠,但又唔会溶,好似生长喺冰山上面咁,但成片摆入口,就感觉有少少脆嫩,但又唔驶特别去咀嚼已经软化咁,口感非常奇特,食落又凉浸浸。

之前喺其他餐厅食过用𩽾𩾌鱼汤做汤底嘅拉面,鱼鲜味浓郁,睇杂志介绍过,营养价值非常之高。𩽾𩾌鱼肝就第一次食,佢有「海底鹅肝」之美誉,都系珍贵食材,食落口感味道都真系有啲相似,非常绵滑入口慢慢融化。
寿司10件】每件寿司都好新鲜肥美,果然系「食欲の秋」嘅出品。
有金目鲷、花竹虾、赤贝(上)
     𫚕鱼、深海池鱼、拖罗(下)
玉子、剥皮鱼、喜之次、北海道海胆、秋刀鱼︰
当中花竹虾本身够鲜爽,食落仲有黑松露味道,但打开里面又唔见有平时黑漆漆嘅黑松露,原本想问吓店员,长吓知识,但挂住食又唔记得咗。

秋天系秋刀鱼当造季节,鱼肉甘香浓郁之余亦有一层皮下脂肪,够肥美。

而𫚕鱼就系咁多件寿司中食落最鲜甜,肉质亦好嫩滑。

寿司拼盘当中有一件系玉子,店员话入面混有鱼胶同虾胶,不过我食落无论味道同口感都只系似甜甜嘅蛋糕,嗒真的系有轻微虾味,但真系唔够「出」。
手卷系黑鲔鱼腩蓉,细卷咗少少,有芝麻提味,记得要趁紫菜仲系脆𠮶阵食~

【鮨豊special set】同【Omakase寿司course】都配埋汤同埋甜品
汤系鲷鱼汤,里面有滑滑鱼肉、香菜、新鲜香菇,味鲜而浓郁,细细碗已feel到系精华所在。个碗盖系咪好靓呢? 店员话系老板喺日本订返嚟架,系日本师傅用金箔手绘,价值不菲架。摸落仲好有凹凸感!

甜品系【静冈蜜瓜+自家制奶冻】一摆上台我地嘅心情变化系
---->

来自日本嘅蜜瓜,听已经feel到甜,仲要系静冈蜜瓜,日本皇室御用架! 蜜瓜非常juicy,支叉拮落去软腍嘅蜜瓜肉,啲蜜瓜水已经渗出嚟,食落果肉绵密细致,极致嘅甜蜜,真系好想食又唔舍得食。

果冻系红豆抹茶奶冻,红豆喺面头,抹茶就喺杯底,记得要食到干干净净~

呢餐真系大满足,食材质量高,摆盘精美,一路食一路有惊喜。服务亦都相当好,我地一路食一路问,店员都有礼又亲切咁答,手脚亦好俐落。由味道到服务都深深体会到日本饮食文化。