2021-12-02
LUNCH 突然好想食鸡, 记得呢条街好似有间食海南鸡, 就一支公去左食。店内地方好大, 2人枱都几阔。咁我一个人, 咁岩D 细枱俾人坐晒, 侍应俾个劲大6人枱我坐! 哈哈, 我冇所谓, 咁阔又舒服。呢间店专食海南鸡, 当然都有其他食物, 好似猪手, 鸡煲等等, 酸菜鱼等等! 我叫左海南鸡白饭, 因为本身唔喜欢油饭个种好油既感觉。佢好快就俾左一碗汤同一杯热水我。其实场内有点污浊既感觉, 地下都有D 油, 但佢会俾热水我洗野, 呢个加返分啦! 个汤都几热既, 味道都唔错, 都有几旧青萝卜食。海南鸡好快就到, 因为切出黎吧。佢都摆得几靓既, 白饭一边, 海南鸡叠得几整齐一边, 加一小撮用白醋腌过既白红萝卜, 再加十几粒花生。白红萝卜我喜欢, 酸味味, 我仲想食多D; 花生都够脆, 最怕系D 放左好奈软晒既花生; 海南鸡, 佢做到滑既感觉, 真系唔错, 个酱佢都配得好, 除左甜豉油, 个辣汁系得, 酸甜辣, 我喜欢既。整体个鸡系好唔错, 而且真系平, $48 连汤+热饮, 呢个真系抵食, 系环境有D 污浊既感觉!但如果想食海南鸡, 都会想食返佢, 而且又咁平!
但如果想食海南鸡, 都会想食返佢, 而且又咁平!