2020-02-29
朋友生日,特别挑选JW Marriott 酒店7楼既Fish Bar 来聚下,庆祝一番。呢道既Fish and chips 做得相当之好,鱼柳外面炸得金金黄黄,没有太多炸粉,鱼肉好厚,而且肉质不会好鞋口,非常香脆,配埋粗身薯条,一试难忘。生蚝属于中等size, 肉不算太肥,不过吃得出是新鲜的,入口算是清甜。青口好大只,份量好多,足够4至6人分享。呢个青口用左好鲜甜既白汤底去煮,完全将个鲜味带晒出来,本身不太吃青口既我,今晚起码食左3,4只。花甲同样做得出色,用超鲜甜海鲜冬荫功汤底去煮,味道鲜甜不辣,花甲肉吸收晒海鲜汤既精华,非常好食。呢个鱼外皮煎得香脆,肉质算系几厚,咬落去都几实在,可惜的是鱼肉不够嫩滑,反而有点失望。餐厅建议三文鱼煎至3成熟,出来效果非常惊喜,因为真系好嫰滑,完全冇渣,外皮微脆,鱼肉入口仍有肉汁,值得一试。8oz Rib Eye 比较簿身,我们order的是medium, 以牛扒来讲,煎得有点儿过熟,味道还是可以的,不过牛扒肉质不够嫰滑,还有点筋,可以不吃。餐厅既饮品同酒都有吾少选择。
餐厅既饮品同酒都有吾少选择。