2009-11-11
以人头计的海鲜酒家,感觉无咁扼秤。今次系第二次来。餐前枱上小食是,糖芯皮蛋酸姜、盐花生、酸青瓜(可是丰富!每位$10计)。七人可拣六款海鲜。豉椒蛏子,大只、鲜甜、豉汁劲正!椒盐赖尿虾,上次整得过咸,今次就啱啱好,赖尿虾肉好爽!白灼海螺,大家说好食,但我真系唔识欣赏。蒜蓉粉丝蒸带子,无乜特别,都系好食既!清蒸海青斑,蒸的时间刚好,肉唔韧,难得难得。上汤e面大虾(e面+$40),虾真系好大只,味道/口感同食龙虾差唔多,可惜上汤好淡,白烚可能仲好食。鸡油盐焗奄仔蟹,原来可以用鸡油咁整!?好香之外,蟹本身也好多膏,尤如大闸蟹,好好食!鱼汤浸菜芯$68,好激气!熟客同事之后同我讲,海觧档(i.e.琦旺)会送菜,和炒饭。但老公去拣海鲜时,阿叔无俾海鲜menu佢,无白纸黑字,此「优惠」,已没法追究。p.s净海鲜每位$250;加工费每位$90-$110;酱芥@$10、茶芥@$10
七人可拣六款海鲜。
豉椒蛏子,大只、鲜甜、豉汁劲正!
椒盐赖尿虾,上次整得过咸,今次就啱啱好,赖尿虾肉好爽!
白灼海螺,大家说好食,但我真系唔识欣赏。
蒜蓉粉丝蒸带子,无乜特别,都系好食既!
清蒸海青斑,蒸的时间刚好,肉唔韧,难得难得。