2024-03-23
话说睇番啲相,突然发现之前个闺密,喺我生日嘅时候带我食西餐,我仲未post🤣,所以而家再分享番。佢话带我去尖沙咀食牛扒,我哋订咗位,去到门口登记嘅时候,发现间餐厅已经满座,我哋book咗夜晚8:30都咁多人。餐厅用暗红色主题的灯光,配上欢愉嘅音乐,感觉有情调,但台与台较密集,有啲逼,加上大家倾偈,所以要浪漫🌹咁叹嘅,呢道应该唔系首选🤣。餐厅内嘅侍应全部都系外藉人士,所以点餐要讲英文,不过,唔识英文唔紧要,只系需要识几多成熟,就可以,Blue Rare(一成熟)、Rare(三成熟)、Medium Rare(四成熟)、Medium(五成熟)、Medium Well(七成熟)、Well-done(全熟),因为餐厅只有一款牛扒,美国 USDA Prime 级肉眼牛扒,配上 La Vache! 秘制酱汁,再无其他菜式选择😂。$398/位 有美国 USDA Prime 级肉眼牛扒及任食香脆薯条、核桃沙律🥗同法包。核桃沙律我本身唔系太感兴趣,但食落又几好食,因为沙律菜配搭嘅黑醋好香醇,好开胃。餐包配嘅牛油好香好好食,接住就上切好嘅牛扒喇!就算两个人叫,佢都系帮你摆晒同一只碟度。我哋叫咗Medium
餐包配嘅牛油好香好好食,接住就上切好嘅牛扒喇!就算两个人叫,佢都系帮你摆晒同一只碟度。我哋叫咗Medium Rare,唔使担心好生,因为有个火炉热住,真系生米都煮成熟饭🤣。
牛扒牛味唔太浓,份量较少,因为食完都觉得好似冇食过嘢咁(可能我大食☺️),幅相系2人份量。薯条系幼细嘅𠮶款,热辣辣好香脆,薯条系任食嘅,侍应定时就会拎一碟薯条出嚟,你需要可以同侍应讲,佢就会帮你refill。我见隔离台嘅情侣,每人加添咗3次,究竟系好钟意食薯条定唔名饱🤣?
我哋喺OpenRice订座,所以送咗件蛋糕,个friend订座时,remark咗我生日,所以会有店员开大个喇叭行埋嚟唱生日歌(劲尴尬),另外会系件cake嘅碟上写字。最可惜系,原本我系生日,但佢写错咗做周年纪念,连名都错(应该系同人掉换左),我到食紧嘅时候先发现错😂。
成晚有好多人生日,所以我哋一餐饭里面,唔知听咗几多次生日歌😂。送嘅𠮶件蛋糕系Lemon tart, 味道非常甜又非常酸,我同闺蜜都互望,问点样可以做到嘅?甜酸咁分明🤣,最后真系食唔到。
整体嚟讲,如果你钟意食薯条嘅,又可以食到好多嘅,可以话都抵嘅,但系如果你想安安静静食餐西餐,又想拣啲唔同款式,可能呢间就未必系适合嘅选择。
店铺资料 🏢: La Vache!
地址:尖沙咀赫德道12号地舖