2018-06-05
牛肉,相信大家都好喜爱。我自己都一样,非常热爱牛类食物,例如牛扒、牛舌、膊头肉及内脏等等。我都以为自己都差不多食匀哂只牛时,朋友话,你试埋呢间火锅店再讲喇......朋友带我去呢间专食牛火锅店位于太和站附近,约十分钟路程,好易揾。店内好宽敞,好干净,又有电视睇,不过唔会得闲睇,因呢个火锅好过瘾,好像上左堂bio 咁因为未食过关系,店长介绍左几款汤底同埋好特别嘅食材。而点菜就用ipad ,好方便,同埋部ipad 每碟食材都有介绍。点解部ipad介绍咁重要呢,就系因为呢到食到好多平时根本食唔到牛部位,根本你都唔会识,听都未听过。仲有枱面张纸又系好过瘾,成只牛喺度,介绍番你知𠮶啲神秘位置其实系咩同埋应该滚几多秒最好食。拣好食物后,个清汤牛骨汤底好快就送上来,好清甜,好多白萝卜同甜甜嘅粟米。其实佢其他汤底都好吸引架,有麻辣,沙嗲等等,下次再试!之后一堆主角出场吊龙伴其实系牛腰脊上面嘅肉,脂肪平衡分布,好甘香,肉质好有咀嚼感胸口膀呢碟白雪雪嘅其实系牛胸前面一层脂肪,睇落好似好肥,其实滚熟左之后,食落去系爽口嘅,味道都系牛脂肪嘅味但唔重,系好甘香。金花趾系牛腿肌肉再切成一片片,因为腿嘅肌肉系经常郁
之后一堆主角出场
吊龙伴
其实系牛腰脊上面嘅肉,脂肪平衡分布,好甘香,肉质好有咀嚼感
胸口膀
金花趾
系牛腿肌肉再切成一片片,因为腿嘅肌肉系经常郁,所以呢个金花趾系好弹牙,又爽口,牛味好浓郁,滚6秒就食得。
封门柳
非常少有好珍贵嘅部位,就系横隔膜下面条肉,每只牛都系得一条咁大把。以牛肉味黎讲,佢最多,而且好瘦,但一点都无鞋口感觉。头先仲挂住讲野滚耐左,点知都系咁好食
另外仲叫左牛肉饺子同滑蛋牛,牛肉饺子好大只,馅料好足!滑蛋牛真系滚左好耐都好滑,因为佢厚,我特登滚耐少少,点知都咁正!
饮品就饮店内推介菊花桂圆露,只是$9,好清甜,完全啱哂火锅。
总括黎讲,普遍都系48至68蚊碟,咁特别,咁新鲜依材都几抵。