2018-05-10
很常用Openrice去睇食评,但从来都无写过。今次天外天实在太令人失望,所以我觉得有必要警告大家,无谓浪费金钱。听闻天外天的食物有质素,当老板话要招待日本黎既客人(客人要求食中餐),而老板又想留系尖沙嘴一带,我就稔起天外天 (虽知会贵,但反正公司俾钱 🤣)因为从来无去过天外天,所以其实都有少许担心,但毕竟系酒店里面,心稔应该至少above average挂?结论系:1)景观可能算唔错,但系所有玻璃窗前既台都系细台...最大个张目测最多坐到5,6个咁大把(但应该会好逼)然后个view其实唔系对到正维港。2)高级酒店服务质素同态度竟然可以咁差?简直难以想像...话晒都系间酒店...pro D得唔得?唔知系唔系under staff既关系,要得到佢地伙计既attention 简直难过登天。就算真系得到,佢地既态度都系懒懒闲,爱理不理咁。咩事啊?叫左佢地既招牌菜「港式片皮鸭」,我地成台人望住只鸭系旁边张serving counter足足十分钟,都未有人去片同上菜...结果终于有得食,但as expected...冻晒!by the way 成程无换过碟!3) 老板钟意饮酒但系接电话个host
结论系:
3) 老板钟意饮酒但系接电话个hostess无办法email到个wine list出黎(唔明有几难, but fine whatever) , 所以book台个阵我问定corkage 几钱?佢答300 (好似系,有d忘记左),但系系佢地买一支酒就可以free一支corkage 费用, 买两支free两支corkage, 如此类推。结果埋单,因为佢d伙计咁「高」质素,所以一如所料佢无free到corkage。我当然追问点解,佢话无买一支free一支既promo架窝?我解释返hostess讲既说话,跟住佢就心不甘情不愿咁话下不为例,然后free返俾我。点啊?系你地自己讲架,唔系我老屈你窝,你地无train 好d hostess, 佢乱up 24 关我叉事?我地一行8人,埋单8千几9千蚊...我公司唔会俾唔起d corkage, 系原则问题啰!
4)食物细碟就预左架啦,但好可惜并没有特别好味既感觉。不过口味呢样嘢好个人,我地无特别觉得好食,但可能其他人会觉得好好既~
总括黎讲,就算撇除服务态度同专业,我都只可以话呢间餐厅应该适合对港式料理无要求同无认知既西人/外地游客挂?