当日男朋友除咗带我嚟庆祝冬至,亦庆祝我嘅生日,作为寿星嘅我觉得呢度好适宜庆祝生日(因为好有气氛)👍🏻✨面包(另有牛油🧈)✨里面嘅面包种类繁多😍😍有牛油软包、Mini硬猪仔包、一块块嘅脆芝士包(?)。牛油软包好松软,好香牛油味,食佢系特别开胃🤤;Mini硬猪仔包真系冇特别味,需要搽牛油先调到味;一块块嘅面包食落好脆身,有芝士味,同埋好似食紧零食咁 几过瘾😆✌🏻✨头盘✨•烟三文鱼配洋葱、鸡蛋、酸忌廉、红葱头及多士三文鱼唔会好烟熏,咬感烟韧弹牙,有淡淡嘅三文鱼香🧡除咗配豉油+wasabi食,配酸忌廉食都几好食😋同埋三文鱼配toast食好独特👍🏻😳面包比想像中脆口,唔会好硬,少少香。•法式龙虾浓汤里面有少少龙虾肉㗎🦞,几多水份嘅!汤方面,真系好浓郁,有淡淡嘅龙虾味😚😚•大虾多士配虾酱、香草及川椒(另加$98)肉质鲜美滋味,虾多士真系好香脆。不过呢种香草好似越南𠮶啲香草🌿,个人觉得唔系好夹❌✨主菜✨•烤肉眼扒配烤焗马铃薯、约克郡布甸、烤时令蔬菜及牛肉汁呢块肉眼扒系劲大块。。又厚又有我一只手掌咁大😨😨食得出系用石纸嚟烤,虽然望落全红色,但少少血腥味都冇~牛肉肉质扎实,唔算重味,适合配上牛肉汁咁食,

✨面包(另有牛油🧈)✨

✨头盘✨
•烟三文鱼配洋葱、鸡蛋、酸忌廉、红葱头及多士

•法式龙虾浓汤

•大虾多士配虾酱、香草及川椒(另加$98)

✨主菜✨
•烤肉眼扒配烤焗马铃薯、约克郡布甸、烤时令蔬菜及牛肉汁
呢块肉眼扒系劲大块。。又厚又有我一只手掌咁大😨😨食得出系用石纸嚟烤,虽然望落全红色,但少少血腥味都冇~牛肉肉质扎实,唔算重味,适合配上牛肉汁咁食,否则味道变得单调🤔🤔同埋呢块扒嘅最边边位唔系焦嚟,而系全部都系黑椒…好重黑椒味。
牛肉旁边咪有大大旧嘅东西嘅,唔知佢叫咩名。佢只不过系空心一个,面包最焦嘅部分😂唔建议食晒佢。

•香烤原只龙虾配烤焗马铃薯、烤时令蔬菜及蒜香牛油
呢个龙虾好新鲜,味道鲜甜多汁,整得原汁原味🦞

甜品
•焗苹果金宝配红粉佳人苹果、焦糖及烟熏威士忌雪糕
呢个雪糕甜甜地,冇咩酒精味,系散发出淡淡嘅威士忌嘅香,焗苹果好香好脆🍎。呢个组合好特别👍🏻

•提拉米苏配马斯卡彭沙巴雍、特浓咖啡手指饼干及朱古力碎片
估唔到系呢个分量🙈🤎,同埋呢个tiramisu应该系我觉得最好食嘅!手指饼干又唔会浸咖啡太耐或者太快,刚刚好的👌🏻𠮶啲Cream甜甜地,里面仲有朱古力块,增添咬感同独特风格。

·龙虾形状嘅朱古力
我地已经好饱好饱,所以外卖打包😂冇食佢,不过外型又几似龙虾🦞
2023-12-22
庆祝纪念