2017-02-03 603 浏览
今日系农历大年初六,我们同三姨妈三姨丈拜年兼庆祝三姨丈生日,所以我们去咗元朗西菁街嘅「名汇酒家」中午茶!我们叫咗腊味煲仔饭同凤爪排骨煲仔饭嘅米饭好软熟,饭焦唔算太多,但都几香口脆身,腊味嘅芳香味渗入晒米饭入面,令到味道更加惹味,而且份量都几多,相反食完腊味呢个就觉得凤爪排骨嘅味道比较淡,排骨嘅肉质亦好爽滑!蜜汁叉烧肠嘅肠粉唔算好薄身,但都几软滑,叉烧嘅味道都几香甜!鲜虾菜苗饺嘅饺皮都算晶莹薄身,菜苗好青嫩!围村腊肠卷外层嘅包质相当软熟,腊肠嘅味道非常爽脆芳香,同埋而家唔系有好多嘅酒家可以食到腊肠卷,所以特别有怀旧嘅感觉!鲜虾带子饺嘅卖相都几精致,虾肉配上带子粒,令到口感都几丰富!蜜汁叉烧包嘅包质都几松软,酱汁嘅味道唔算好蜜汁!名汇虾饺皇嘅饺皮比较厚身,但虾肉嘅肉质唔系好新鲜,有啲霉嘅感觉!心太软流沙包入面嘅流沙唔算好流沙,但味道好香甜浓郁!
所以我们去咗元朗西菁街嘅「名汇酒家」中午茶!
蜜汁叉烧肠嘅肠粉唔算好薄身,
围村腊肠卷外层嘅包质相当软熟,腊肠嘅味道非常爽脆芳香,
虾肉配上带子粒,令到口感都几丰富!
蜜汁叉烧包嘅包质都几松软,酱汁嘅味道唔算好蜜汁!
名汇虾饺皇嘅饺皮比较厚身,
但虾肉嘅肉质唔系好新鲜,
有啲霉嘅感觉!
心太软流沙包入面嘅流沙唔算好流沙,
但味道好香甜浓郁!
腊味煲仔饭
凤爪排骨煲仔饭