2021-07-19
收工后同朋友去荔枝角揾食,经过D2 Place见到西班牙餐厅Rustico装修好有格调,有欧洲小镇餐馆既感觉,餐牌又几多选择,平日收工时间都差唔多坐无虚席,就决定入去食餐厅既装潢令人觉得置身于外国,真系好挂住可以去旅行既日子~餐厅都有认真采取防疫措施,有高隔板隔开邻桌,就可以令我地食得安心!Rustico有个Special Offer系15:00 - 17:30 系Drink Menu 里既饮品都有买一杯送一杯优惠,真系好抵!难怪系附近工作既人收工会落黎饮返杯嗌个Tapas同同事倾下计我地就各点左一杯Red Wine同White Wine 既Sangria ($88),Sangria系西班牙传统饮品,亦即系西班牙水果酒。葡萄酒里面有切成小块既水果,冻饮非常之美味!Sangria - Red Wine既酒香味较重,而White Wine 就比较清新同甜味重d,两款都好适合系夏天饮~ 亦都适合想饮少少但又唔想酒精成份太重既食客!另外Drink Menu里都有好多款酒精/无酒精既好选择,适合各类食客值得一赞既系staff服务好细心,全晚上菜速度快之余,会等我地品尝完一碟先再上下一碟,令食物可
Sangria (Red Wine/White Wine) By Glass
脆炸鳕鱼球配蜜糖泡沫
值得一赞既系staff服务好细心,全晚上菜速度快之余,会等我地品尝完一碟先再上下一碟,令食物可以保持最理想既温度同口感。而且当晚亦主动帮我地更换左3-4次碟,睇得出佢地好留意食客既需要,呢样好令我地满意
Tapas方面我地点左 脆炸鳕鱼球配蜜糖泡沫($98),上枱时炸物既香气令我地垂涎三尺,橙金色既外表亦都好吸引呢!咬落去第一个感觉系好脆口,食落去竟然系意想不到既柔软感~内层系鳕鱼肉混合薯蓉,点埋配上既蜜糖泡沫,就会多左种清甜既味道系个味道同层次感丰富既小食。
传统烤焗多士, 西班牙有机小蕃茄, 香蒜及初榨橄榄油
另一个Tapas我地拣左传统烤焗多士, 西班牙有机小蕃茄, 香蒜及初榨橄榄油($48),谂住配合埋Middle Course一齐食。Staff见我地第一次黎,就主动帮我地炮制多士!首先用香蒜及蕃茄抹整块多士面,再滴上橄榄油,最后加少少盐粒就食得!多士系超香脆而各种配料既味道都好配合,用料新鲜,非常浓郁好味
西班牙烩牛肚鹰嘴豆辣肉肠酱汁
Middle Course西班牙烩牛肚鹰嘴豆辣肉肠酱汁($178)有丰富酱汁,用多士黎点就最好不过!牛肚及鹰嘴豆煮得非常软腍欣赏佢地味道适中,唔会太咸。一碗大约有6-7块,份量都几多,足够3-4人share。
招牌西班牙黑毛猪海鲜饭
招牌西班牙黑毛猪海鲜饭($228)都令我地好满意staff提我地小心个镬会烫手,同埋要尽快搅拌防止饭粒㶶左会有饭焦。海鲜几新鲜,有大虾、青口、蚬肉,另外当然唔少得咬落去几爽口既黑毛猪肉,加少少柠檬汁就更鲜味。
招牌西班牙黑毛猪海鲜饭
香烤黑毛猪什锦拼盘配扒田园蔬菜(猪肩肉、猪脊肉、胛心肉)
Main Course - 香烤黑毛猪什锦拼盘配扒田园蔬菜 ($338) 包括左三款黑毛猪肉 - 猪肩肉、猪脊肉、胛心肉。
香烤黑毛猪什锦拼盘配扒田园蔬菜(猪肩肉、猪脊肉、胛心肉)
而猪脊肉肉质较爽滑,肉汁比较多。
香烤黑毛猪什锦拼盘配扒田园蔬菜(猪肩肉、猪脊肉、胛心肉)
胛心肉油脂部份较丰富,肉质细腻爽口。
香烤黑毛猪什锦拼盘配扒田园蔬菜(猪肩肉、猪脊肉、胛心肉)
最后,当然少不了甜品,每次食西班牙菜,我地都会点传统西班牙Churro($65) Rustico既Churro整得好正宗,炸脆条系粗身既,铺满粗砂糖,有甜丝丝而无腻既感觉,再配合埋云呢嗱雪糕及朱古力慕丝,有外冷内暖既口感,好满足呢!令呢餐有个完美既总结
传统西班牙Churro炸脆条伴云呢嗱雪糕及朱古力慕丝
传统西班牙Churro炸脆条伴云呢嗱雪糕及朱古力慕丝