2014-02-28
--Eden Rose Restaurant--由于小妹我生日,家姐同妈咪就带我去呢间楼上餐厅到食生日饭!成间铺唔大,只系一个细小单位。但灯光比较暗,每一枱有一个蜡烛,情调浪漫。而餐牌方面分别有散叫、厨师推介及二人套餐。最后我地以散叫形式叫左个鹅肝多士、酥皮焗蟹盒、酱烧西班牙猪肋骨、洋葱烟内焗美国薯仔及黑松露面包蟹意大利饭。餐厅首先为我们送上三条香味十分浓郁的蒜蓉包及一小碟蕃茄粒。蒜香味十足加上包身十分松软,配埋蕃茄粒真系好好食。随后侍应为我地送上一碟4件的鹅肝多士,多士同松软的蒜蓉包好唔同,多士脆卜卜配合埋好creamy ge鹅肝,不得了咁好味!跟住就系我最最最钟意酱烧西班牙猪肋骨!!肉已经完全离骨,即使系用刀叉都唔需要太费力就可以食到。而且肉质又嫰又软,配合埋带小小酸的烧汁,真系好食到停唔到口。而配菜重系热辣辣的薯角!!随后酥皮焗蟹盒都送到我地面前。老实讲,呢个我觉得系有小小贵。份量好小不在话下、味道亦相当一般。实在唔值$128呢个价。而洋葱烟肉焗美国薯仔我觉得唔错,薯仔食落有小小似薯蓉。只系洋葱同烟肉略为少了点,总括而言系唔错。最后就系!!意大利饭以蟹盖为碗,蟹香味好浓郁。虽然眼
最后就系!!意大利饭以蟹盖为碗,蟹香味好浓郁。虽然眼见份量好似好少咁,但系食落刚刚好。个人认为如果有机会再去呢间餐厅,黑松露面包蟹意大利饭及酱烧西班牙猪肋骨系值得再点。
鹅肝多士$88
酥皮焗蟹盒 $128
酱烧西班牙猪肋骨 $188
黑松露面包蟹意大利饭 $228
洋葱烟似焗美国薯仔 $68
题外话/补充资料:
全晚最最最唔满意系餐厅虽然环境走浪漫风格,理应有一个安静的环境享受美食。可惜餐厅中心位置坐著一枱十人的食客,嘈到不得了。我认为食饭时顷计唔紧要,但系呢到始终系餐厅,有其他食客。你地顷到咁大声、笑到咁大声,完全影响其他食客。