2018-02-28
难得同老公配合到时间,放工后一齐搭船返长洲。一于试吓朋友介绍出名嘅铁板餐。老公系长洲人都从未去过呢度食,原因系佢住喺码头嘅另一端,所以好少会为咗食嘢特登走去另一端。我地要趁机试一试。8:10pm 个场嘅入座率只有一半,摆明成晚都唔会爆。一入去个楼面伙计见我地两位,一指就指住入口位置𠮶张二人枱示意我地坐。我唔理佢,我表示唔想坐门口位,我选择咗一张近墙角嘅4人枱坐低。侍应生仲要加句: 你地坐埋一边枱留番半张嘅二人桌俾另一pair客。我老公唔妥佢嘅语气,照坐对角位。我心谂,晚市时间都过哂,肯定唔会爆啦。仲有咁多吉枱做乜鬼要指定我地坐埋一边姐!叫咗一份铁板黑椒咸猪手配德国白肉肠,配薯菜。选咗蒜蓉汁。呢个餐跟一碗餐汤同蒜蓉包一片!另外我拣咗铁板牛仔柳日式炒饭。味道都唔错,胜在够香又野味。每枱食客都叫铁板,食完铁板餐成身都油烟味,连我个手袋第二日都有阵烧烤味