2021-05-01 956 浏览
弘廚嘅鐵板西冷牛扒餐當然係必試之選。鍾意德國咸豬手配牛仔腸嘅朋友都值得試吓。除咗鐵板我哋都點過西式焗飯(例如:焗芝士白菌葡國雞飯、焗鮮茄菠蘿豬扒)、南瓜海鮮煲燴飯、至於鐵板餐就附送餐湯、蒜蓉和薯菜。另外,香草龍脷柳配炸蝦餅都會推介。我覺得佢哋嘅豬扒、羊仔柳同雞扒都醃得好,唯獨是牛扒略為遜色,因為用梳打粉「那」到好腍,無咗牛肉本身嘅質感。有一次喺餐湯入面搵到隻昆蟲仔⋯話俾個樓面妹妹知,佢話換過碗湯俾我~ 但我話唔需要了,話唔定隻昆蟲已經一早跌咗落煲湯度。不過,都會俾多次機會佢嘅

黑椒汁燒雞扒拼炸魚手指
  • 卡邦尼煙肉焗雞皇飯
  • 雜菌忌廉焗海鮮飯
  • 芝士香茜忌廉汁焗三文魚柳
2020-01-21 705 浏览
The steak I will give 7 out of 10, sauce is good though . The sausage is average , while the lemon tea is perfectly okay , overall 7 out of 10 (芝士牛扒腸仔焗飯) $42 算係平靚正,O水熱飲, 就有8/10
O水熱飲, 就有8/10

2019-03-29 546 浏览
雖店內面積不大,兩邊放滿枱,只剩下一條路仔出入。但以云云食店來說,價格親民,份量十足,味道可以。是次晚餐來了個鐵板牛套餐,包一份手掌般大的牛柳(飯/意粉/薯菜),紅/白湯及一杯飲品,收費$88。先來紅湯,足料,夠味。主角牛柳(我點了五成,卻近七成)不俗,份量夠但肉卻被梳打粉(那)得有點兒過份。薯條一般不過不失。飲品,叫了少冰仍太多冰。總體來就$88有個鐵板止癮不要抱太大期望就是了。吃罷還送贈成身「油煙味」,望店鋪改善抽油煙系統。
雖店內面積不大,兩邊放滿枱,只剩下一條路仔出入。
但以云云食店來說,價格親民,份量十足,味道可以。

先來紅湯,足料,夠味。

飲品,叫了少冰仍太多冰。

總體來就$88有個鐵板止癮不要抱太大期望就是了。

吃罷還送贈成身「油煙味」,望店鋪改善抽油煙系統。
我同女朋友好多時都幫襯,食物0k,但服務差左好多,吾知請左個咩人. 一名男侍應落餐,十問九吾應,仲要落錯單, 餐到都吾係我想叫,又吾認錯,問佢又點解決, 又吾理冇反應,只係企係到望住我地,係咪傻架, 好彩D野食都吾差,  但都無話咁樣對客人架!!!諗住叫其他人又忙,只好照食,食物幾好,但啲侍應咁差,吾會再幫襯! 我吾想食餐飯都要受氣!
好彩D野食都吾差,  但都無話咁樣對客人架!!!
諗住叫其他人又忙,只好照食,食物幾好,但啲侍應咁差,
吾會再幫襯! 我吾想食餐飯都要受氣!
2018-04-01
2018-02-28 476 浏览
難得同老公配合到時間,放工後一齊搭船返長洲。一於試吓朋友介紹出名嘅鐵板餐。老公係長洲人都從未去過呢度食,原因係佢住喺碼頭嘅另一端,所以好少會為咗食嘢特登走去另一端。我地要趁機試一試。8:10pm 個場嘅入座率只有一半,擺明成晚都唔會爆。一入去個樓面伙計見我地兩位,一指就指住入口位置嗰張二人枱示意我地坐。我唔理佢,我表示唔想坐門口位,我選擇咗一張近牆角嘅4人枱坐低。侍應生仲要加句: 你地坐埋一邊枱留番半張嘅二人桌俾另一pair客。我老公唔妥佢嘅語氣,照坐對角位。我心諗,晚市時間都過哂,肯定唔會爆啦。仲有咁多吉枱做乜鬼要指定我地坐埋一邊姐!叫咗一份鐵板黑椒咸豬手配德國白肉腸,配薯菜。選咗蒜蓉汁。呢個餐跟一碗餐湯同蒜蓉包一片!另外我揀咗鐵板牛仔柳日式炒飯。味道都唔錯,勝在夠香又野味。每枱食客都叫鐵板,食完鐵板餐成身都油煙味,連我個手袋第二日都有陣燒烤味

鐵板牛仔柳日式炒飯
黑椒咸豬手鐵板餐
蒜茸包、粟米湯
  • 鐵板類
2017-12-08 444 浏览
👫係長洲掃街掃到有啲悶?呢係到食下正餐都係一個好選擇😆#德國咸豬手配牛仔腸 <$90>Germany Pork Knuckle with Calf Meat Sausage▫配薯菜▫黑椒汁▫忌廉湯▫蒜蓉包▫咖啡/茶忌廉湯有好多粟米,所以粟米味比較濃郁🤔 蒜蓉包嘅蒜蓉味比較淡,食落啱啱好,而且個麵包皮都烘得幾脆❤ 講返主食,豬手係跟鐵板上,所以嚟到係熱辣辣,啲汁仲係到滾緊,同埋都幾大份下,望到都流曬口水🤤 肉質食落正正常常,不過唔太嫩,有啲韌🤔 而味道方面,因為汁嘅味道都幾濃幾勁下,所以其實淨係食到黑椒汁個味,有少少辣辣地,不過👱🏽‍♂️覺得唔淋汁可能仲好食😆 個餐好大份,如果掃左街就建議兩個人食一份就啱啱好啦☺️🗣:全日免收加一,但每人最低消費係一杯飲品🧐
👫
係長洲掃街掃到有啲悶?呢係到食下正餐都係一個好選擇😆
#德國咸豬手配牛仔腸 <$90>
▫配薯菜
▫黑椒汁
▫忌廉湯
▫蒜蓉包
▫咖啡/茶
🗣:全日免收加一,但每人最低消費係一杯飲品🧐
但侍應(中年短髮女人)態度極度惡劣。呼喝客人。落單時態度極不耐煩,稍有對餐牌有疑問,佢會以極不客氣嘅態度相待。早餐時段,我猜她工作量極大,因為得佢一個人負責樓面,完全唔能夠發問,所以又係以黑面態度待客。當店內有8成滿座時,她又會以呼喝的態度叫客人調位,用以令坐位得以善用(呢點我覺得冇咩問題,但出自呢位中年女侍應就極有問題)。總結:可能佢嘅食物質素幾好,太多客唔憂做。所以會咁樣待客。
侍應(中年短髮女人)態度極度惡劣。

呼喝客人。

)。
總結:可能佢嘅食物質素幾好,太多客唔憂做。所以會咁樣待客。
2017-07-03
2017-07-04 204 浏览
弘廚的食物一向也不錯,加上是長洲少有能吃鐵板扒餐的餐廳,平均每個月都會光顧,如鐵板鰻魚炒飯,菠蘿焗豬排飯,咖喱海鮮煲等,都是我常點菜式,而鐵板餐中的牛柳也不錯,唯飲品一般,有不少的進步空間。其實今次寫食評,對食物方面無問題,只是對那位短頭髮的樓面阿姐極為不滿,全程黑面,對客人無禮貌,感覺很差~ 到餐廳吃飯的朋友們要有心理準備啊! 希望店主能正視這個問題,不要給此人破壞餐廳的招牌,拾回小島的和諧和人情味。
2017-07-02
2015-05-14 666 浏览
這個母親節幾個人想慶祝一下,又想「鋸扒」,倒不如去弘廚吧,那裏的食物選擇不少呢。適逢星期日的晚上,入座的人不少,幸而早已訂位,不然要在滂沱大雨下等位了。每個人都點一個餐,然後耐心等待食物上桌吧。我知道,每個人都希望品嚐到這裏廚師用心製作的美食。慢功,可以造出細貨。點了2個扒餐。1個扒餐附送1碗是日餐湯及1塊蒜蓉包:與其他的餐廳不同,他們的是日餐湯「白湯」是忌廉湯,而弘廚是日白湯則是南瓜粟米湯。我挺喜歡這湯─倘若光吃南瓜,那種味道不是每個人都喜歡的。但將南瓜打成蓉再加上粟米,變成濃稠的湯,味道鮮甜,南瓜當然更容易入口。而且,南瓜湯沒忌廉湯肥膩吧!再配上蒜蓉包,沾上濃湯,是很不錯的點綴。稍嫌蒜蓉包放久了而不夠脆口。耐心等待後,主菜來了。先有紅酒南瓜燴雜菜牛尾煲:這個牛尾煲,是配飯的好選擇。牛尾挺多骨,但帶肉的部分亦不少,再者燴過的牛尾肉大大吸收了醬汁。醬汁又是如何的?雖然是紅酒、南瓜燴成的,但全然沒有紅酒的酒澀味道,反而與南瓜的味道混合,有一點點的甘甜味;同時,醬汁巧妙地吸收了牛的味道,互相襯托,味道更昇華。別小看煲中作配菜的蔬菜─茄子被煎過,雖然有油份但油而不膩,香香的,不軟也不硬,口感

點了2個扒餐。1個扒餐附送1碗是日餐湯及1塊蒜蓉包
餐湯─南瓜粟米湯及蒜蓉包

耐心等待後,主菜來了。先有紅酒南瓜燴雜菜牛尾煲:
紅酒南瓜燴雜菜牛尾煲
這個牛尾煲,是配飯的好選擇。牛尾挺多骨,但帶肉的部分亦不少,再者燴過的牛尾肉大大吸收了醬汁。醬汁又是如何的?雖然是紅酒、南瓜燴成的,但全然沒有紅酒的酒澀味道,反而與南瓜的味道混合,有一點點的甘甜味;同時,醬汁巧妙地吸收了牛的味道,互相襯托,味道更昇華。別小看煲中作配菜的蔬菜─茄子被煎過,雖然有油份但油而不膩,香香的,不軟也不硬,口感剛剛好。

接下來有鐵板西冷牛扒配大蝦串燒(配蒜蓉汁)
鐵板西冷牛扒配大蝦串燒、配蒜蓉汁
因為上桌時,鐵板冒出的煙遮蔽手機鏡頭,所以照片有點矇矓。可是,這足以證明這鐵板餐有多新鮮吧,大家仍可以從鐵板上看到西冷牛扒的大小。我要求牛扒9成熟,牛扒的味道證明我的要求是正確的─牛扒煎的時間長了,表面香脆;然而,扒肉非常堅韌。大蝦串燒的蝦也是煎過的,爽脆可口。當然還有鐵板扒餐不可少的薯菜─這次配上薯蓉,簡簡單單的薯蓉配上熱呼呼的醬汁就不單調了。

另外還有鐵板美式雜扒(配燒汁)
鐵板美式雜扒、配燒汁
這一張夠清楚了吧!美式雜扒有雞扒2件豬扒珍寶腸煙肉薯蓉。這不是我點的,我只淺嚐一部分─豬扒鬆軟;雞扒肉厚,有肉汁,而且不油膩。其他我就沒吃了。

兩個扒餐都是$88,各附有餐湯、蒜蓉包、餐飲;西冷牛扒大而肉厚,雜扒份量大;還有串燒作小食,加上薯蓉及蔬菜,性價比甚高。

一同吃飯的另一人則點了焗鮮茄鴨胸雞扒飯。他只說,鴨胸很不錯。

然而,附送的餐飲有進步空間─我飲的朱古力稍甜。

雖然這一餐飯久候上菜,但我們都很滿足。至少,從食物味道中,感受到廚師用簡單,不花巧的食材,烹調出一流的食物。老闆娘的態度也很誠懇親切。這些隱世美食、以及充滿人情味的小店,在香港還有多少?
2015-05-10
庆祝纪念