2016-05-21
今日朋友生日,选择咗呢间有露天嘅餐厅,谂住可以睇埋日落,饮下酒,非常浪漫。傍晚时候我哋先到达饮野,虽然装有喷雾式降温风扇,但其实香港天气,特别系室外食饭,真系热到成头汗,最不满就系多蚊,一边被蚊咬,一边抹汗。其实我成日都好怀疑露天餐厅,特别又种有花草嘅,驱蚊呢一个环节点解仲梗系做唔好?客人真系好扫兴。食物方面,呢度嘅嘢食价钱中等,适合大家share. 但酒水就唔平,我哋今晚9个人饮咗四支白酒,加其他无酒精食品,埋单5000几6000,酒水同食物嘅价钱各占一半。蘑菇 Rosetto 唔错, 其他食物质素都还可以。呢个猪手,肉汁几好,但系个皮硬到食唔到。最后我地谂住叫个大嘅蛋糕庆祝,但系佢地最大得一磅嘅蛋糕,所以我哋九个人唯有叫两个一磅既,两个接近$500蛋糕,其实真系麻麻哋好食,尤其是呢个啡色既蛋糕,得个甜字。甘既质素都要二百几蚊,非常之唔抵劝喻,下次如果同朋友庆祝来呢度庆祝,用同等价钱去酒店买个啲好食嘅蛋糕,相信选择会更多、更美味。呢餐每人夹成六百几蚊所食嘅西餐,下次都未必会再嚟。不过见今晚嘅气氛唔错,大家聚得几开心,就俾个OK佢。
其实我成日都好怀疑露天餐厅,特别又种有花草嘅,驱蚊呢一个环节点解仲梗系做唔好? 客人真系好扫兴。
蘑菇 Rosetto 唔错, 其他食物质素都还可以。 呢个猪手,肉汁几好,但系个皮硬到食唔到。 最后我地谂住叫个大嘅蛋糕庆祝,但系佢地最大得一磅嘅蛋糕,所以我哋九个人唯有叫两个一磅既,两个接近$500蛋糕,其实真系麻麻哋好食,尤其是呢个啡色既蛋糕,得个甜字。 甘既质素都要二百几蚊,非常之唔抵劝喻,下次如果同朋友庆祝来呢度庆祝,用同等价钱去酒店买个啲好食嘅蛋糕,相信选择会更多、更美味。