2011-04-08
今日十一点半前接电话 , 原来系【姚姚】致电约食晏 , 佢刚在屯门医院返元朗 , 到十二点多我落楼去【台湾面】, 入到去见【姚姚】已经坐系近门口玻璃卡位。我揾【姚姚】时好多侍应大声叫几位? 我揾到朋友坐低卡位后 , 竟然系冇人理我 , 同埋水 / 清茶都冇杯。【姚姚】早到关系 , 佢早已叫左『排骨米线 + 珍珠奶茶(走冰) 』, 并已经进食紧添!见好多女侍应怱怱行过 , 但都冇人望我一眼 , 我几辛苦先截停到一个 ,先叫佢俾杯水饮下 , 再落单我叫『韮菜饺粗面 + 茉莉香奶茶 + 油菜芯』。落完单净系摆低一对筷子 , 餐纸巾及牙签都冇 , 睇匀咁多张枱都系一样 , 一个面餐成四十元起码唔算平 , 咁样做生意咁谂缩数认真唔掂 , 呢样真系劲扣分 , 下次唔使旨意再帮衬。 等到大约八分钟 , 我叫食物开始上枱 , 先讲『韮菜饺粗面】,味道 OK 口感唔错 , 但韮菜味唔够浓 , 入面猪肉馅都 OK。粗面还可以 , 唔太淋刚刚好。 『茉莉香奶茶】 非常淡口 , 唔觉有什么茉莉花香味 , 奶茶味都偏极淡 , 真系后悔叫呢款饮品 , 唔掂。 『油菜芯】系蚝油伴 , 菜芯灼得好淋 , 根茎好粗几鲜
经进食紧添! 见好多女 侍应怱怱行过 , 但都冇人望我一眼 , 我几辛苦先截停到一个 ,
样真系劲扣分 , 下次唔使旨意再帮衬。
唔太淋刚刚好。
都偏极淡 , 真系后悔叫呢款饮品 , 唔掂。
『油菜芯】系蚝油伴 , 菜芯灼得好淋 , 根茎好粗几鲜甜 , 但
因太淋已经冇爽口感觉 , 都可以啦!
因为我近期成日赢马关系, 今餐我又争住埋单 , 而且平时【姚姚】都成日
请我食野添! 埋单 HK$101 元正 , 离开时枱面类似老板人士 , 『多谢』都
冇声 , 不过唔紧要 , 冇下次。 离开陪【姚姚】去大马路 , 会合剪发中的【哂鬼气】, 再一齐去安宁路食
豆腐花 , 之后各散回家。