(非会员)
今晚有家人成员生日,想揾闲好食嘅食肆,大擦一餐。有人提议去萃华,话记得以前去过,样样都唔错。打电话订台𠮶阵,𠮶个女人态度已经好差,六点多到齐人都要坐门口, 都无所谓啦,嚟食饭嗟。点菜个阵,个伙记劲无耐性。叫咗四,五様野,再想谂要其他,佢已经俾面色我地睇。叫指定嘅乳鸽时,谂仅要两只定三只,问佢乳鸽有几大只?答案系12两,咁即系几大嗟?答案系12两咁大啰!冬瓜盅真系唔错;乳鸽无惊喜但都可以;宫廷骨同‘利苑’无得比;大斑两尾唔多新鲜;马拉盏通菜煲都要七,八十蚊;琵琶豆腐水准可以,但要十几蚊一旧喔。埋单七个人要差唔多千四蚊!因为食嘅都系普通“家常便𩠌”,觉得奇怪点解咁贵,就check吓单啦。唔睇由自可,一睇就唔掂啦;原来样样都要收钱袈。每一位茶,菊花又另加钱,每一碟花生,酱介都系钱。见到一条40蚊嘅数,真系估唔到系什么?问个経理,佢本来已经唔多高兴我地睇单咖啦,我地再问40蚊条数,佢更加唔高兴啦。初时佢都话睇唔到,但我地唔放弃,佢就办野问你地系唔系有开车嚟?呢40蚊系泊车费。“泊车费”?未试过“待客泊车”嘅食肆原来系要俾钱嘅,问佢点解要钱?佢无办法之下,就话呢个系公司同顾客买嘅泊车保险费!Ab
今晚有家人成员生日,想揾闲好食嘅食肆,大擦一餐。
有人提议去萃华,话记得以前去过,样样都唔错。

“泊车费”?未试过“待客泊车”嘅食肆原来系要俾钱嘅,问佢点解要钱?佢无办法之下,就话呢个系公司同顾客买嘅泊车保险费!Absolutely ridiculous!! 从来出去食饭待客泊车,就系免费咖啦,贴士系另一囘事,无聼过要俾泊车保险费。真过分,好离谱!
攞番架车唔想俾贴士,因为一般都系随意嘅。但𠮶个人重叫我地俾20蚊佢, 真气人。

一至通过,无下次啦!!
2009-09-13
庆祝纪念