今日咁啱喺屯门𠮶边收工,车妈咪去试一间佢朋友推介嘅元朗泰国菜,如果唔揸车最好搭巴士或者小巴,或者由锦上路站转的士。------------------------------一去到已经好有feel,位置好大,有好多白色帐幕同闪闪灯,有室外同室内位置,中间仲有一条小河有一啲小象同佛嘅装饰,感觉几写意。------------------------------餐厅系用QR code落单,望咗望个餐牌,价钱中上,天气冻冻,我哋就叫咗一个椰子鸡汤,可以选择辣度。煲汤都几大份,四至五个人饮都得,我哋两个人就每人饮咗三碗左右。值得一赞嘅系,呢个系我饮过嘅椰子鸡汤入面最好饮嘅一次,甚至比喺泰国饮嘅更好饮,因为佢嘅酸甜到好适中,唔会抢味,饮落口好滑又浓,加上微微嘅辣度,超级保暖,汤入面仲好足料,有好多旧嫩滑鸡肉同各式各样嘅菇菌类。------------------------------主食方面我哋叫咗一个红咖喱猪肉,妈咪叫咗一碗白饭,我叫咗一个果仁杂果印度薄饼。红咖喱好重椰奶味,系我哋好钟意嘅杰杰质感🤤 最正嘅系入面仲有好多菠萝粒同荔枝果肉,咬落去好爽甜但系又有红咖喱嘅香味,好特别。成餐饭令妈咪

椰子鸡汤

主食方面我哋叫咗一个红咖喱猪肉,妈咪叫咗一碗白饭,我叫咗一个果仁杂果印度薄饼。红咖喱好重椰奶味,系我哋好钟意嘅杰杰质感🤤 最正嘅系入面仲有好多菠萝粒同荔枝果肉,咬落去好爽甜但系又有红咖喱嘅香味,好特别。成餐饭令妈咪惊喜嘅系个印度薄饼,六大块都只系$48,咬落去烟靭软绵,口感超正,食到唔少奶酥味同埋果仁碎😳,香香甜甜,就咁食已经好好味,配埋红咖喱猪肉就更加惹味,结果到最后我哋都食唔晒,外卖咗3块薄饼返屋企。
红咖喱猪肉
果仁杂果印度薄饼

另外仲叫咗一个咸鱼炒芥兰,咸到适中,🐟咸鱼粒好大粒好过瘾,芥兰都好新鲜好嫩。
咸鱼炒芥兰

整体嚟讲,食完之后发觉真系物有所值,仲几抵食,好想试埋佢其他泰国菜,下次再喺新界西收工一定会再嚟。买单时记得留意埋餐厅做紧OpenRice优惠,可以即买现金券即场用,用$85买$100面值嘅现金券,我哋用咗三张悭咗$45🤩🤩
2024-02-27
椰子鸡汤