2022-06-26
早排父亲节,难得疫情算有少少缓和,麻甩专员同亲戚11个人去左土瓜湾一间酒楼到食饭迟少少庆祝父亲节但要分两台食估唔到酒楼食物质素劲有惊喜,仲要唔贵,专员会逐样食物为大家一一介绍。蜜汁叉烧(例牌)半肥瘦叉烧表面望落光泽,半㶶嘅表皮下有一层光亮嘅蜜汁,显得出师傅嘅烧烤功力叉烧放入口后,先感受到叉烧嘅蜜汁香气,再者系少量嘅脆口嘅感觉,然后叉烧嘅半肥油由叉烧肉内渗出黎,肉质新鲜唔霉,香浓嘅烧烤配以肥油嘅香气绝对系非常好嘅开胃小菜。火焰烧鸡烧鸡非常有惊喜,烧鸡成只插系个架上面,送黎放上台时已经有阵阵嘅烧鸡香气最有惊喜系有员工会帮手将酒精同直接再淋落去烧鸡到然后点火一点火个下鸡皮再烧多一次,酒精挥发后同时为现场带黎阵阵嘅酒香同鸡油香烧鸡本身唔细只,所以拆肉后嘅份量都几多,绝对足够好多人齐齐食烧鸡鸡皮薄身,非常脆口,鸡油同鸡汁直表系表皮底下滴出黎肉质经过烧完再烧后都唔柴口,保持到肉质鲜嫩而且啖啖肉,非常适合食肉兽。陈皮蒸青鲍青鲍够大只,够新鲜鲍鱼爽口弹口之余唔会有咬唔开嘅情况陈皮条唔苦涩,鲍鱼沾少少豉酒后配埋陈皮条一齐食,清新嘅香气连埋鲍鱼嘅鲜味同新鲜弹牙口感绝对食完都唔会顶位,而且陈皮嘅清新香味不断
。火焰烧鸡
最有惊喜系有员工会帮手将酒精同直接再淋落去烧鸡到然后点火
烧鸡鸡皮薄身,非常脆口,鸡油同鸡汁直表系表皮底下滴出黎
青鲍够大只,够新鲜
鲍鱼爽口弹口之余唔会有咬唔开嘅情况
绝对食完都唔会顶位,而且陈皮嘅清新香味不断系口内循环
表皮炸得金黄而且炸浆唔厚之余岩岩好包晒成只生蚝
炸浆同生蚝并未有特别调味,直接食得出生蚝嘅鲜甜味道
蚝味非常香,而且蚝经过高温速炸,本身嘅蚝汁蚝水保持晒系蚝身入面,一咬会滴出黎
但要小心因为高温炸完,温度都特别高,食嘅时候要小心唔好辣到口
。片皮鸭(一鸭两食)
烤鸭有得一鸭两食,首先有片皮鸭上台
皮用蒸炉蒸煮过,热辣辣出晒烟,皮有大概12块,皮身比较厚,食落唔硬反而觉得好满足
烤鸭嘅表皮脆香,经过烤烧嘅过程将多余嘅油脂烧晒出黎,唔油腻之余阵阵嘅鸭香味涌晒出黎
厚厚实实嘅表皮感觉再配以京葱青瓜烤鸭酱汁,直头以为自己食紧汉堡包
食完片皮鸭再食埋个燘鸭,调味合度适中
苦瓜甘香清甜够淋,食落唔怕会有涩味或草青味
豉汁埋芡包住所有鸭肉同苦瓜,豉汁嘅咸味带出鸭本身肉嘅甜味
鸭唔老之余肉质够嫩
带子炒到8成熟,上菜时再用余温保持内里肉质细嫩
带子嘅鲜味底下再配以葱白,清新嘅香味令鲜味更加突出
小可惜嘅系西兰生无任何酱汁淋上面,比较清淡,但清淡得黎可以当系一个比自己消化下嘅环节
炒面炒得够干身唔油,豉油香味足够,面质食落条条分明唔黏嘴
作为最后上台嘅食物,绝对可以总结成晚嘅色,香,味,口感俱全
总结:
埋单连茶介唔洗$1700
酒楼食物质素非常惊喜,酒楼嘅价钱私房小菜嘅级数,味道绝对超班!
麻甩专员评分区
店内环境: 9/10 ,食物外观: 10/10,食物味道: 10/10,整体分数: 9/10,翻食指数: 10/10