2023-06-22
「香宫」系九龙香格里拉酒店既中菜厅,有著米芝莲一星既殊荣,由黄伟文师傅担任行政总厨,以上乘既广东菜远近驰名,朋友生日想食中菜,一于试下先黑椒腰果腰果上面黑色一点点个d系黑椒,香脆既腰果加上微微既辣,系一个配搭唔错既前菜葱头海螺片红海蜇头螺片同海蜇头都好爽口,成碟仲落左好多生洋葱同生葱作调味,我个人就不太喜欢八味脆豆腐炸豆腐细细粒好的骰,浆粉唔太厚,豆腐好嫩滑,但最败北系d调味粉落得过多了,好好好咸,蘸埋喼汁食都觉得仲好咸极品蜜汁叉烧皇叉烧肥瘦适中,肉质好腍,外边烧至㶶㶶地更加香脆,配以少少蚝油豆作伴碟,味道上我觉得都系偏咸左少少,好彩有蜜汁盖过,食落味道还好胡椒虾球粉丝煲虾大大只的,爽口弹牙,数量都唔少,粉丝索晒胡椒同虾既精华,好惹味上汤海味杂菜煲用上海味熬制既上汤,有粉丝、瑶柱、竹笙等等既材料,杂菜亦都新鲜爽甜,整个锅好清又够味龙虾汤脆米海鲜泡饭龙虾汤味道浓郁但唔会过咸,入面仲有弹牙既龙虾肉,脆米 & 油炸鬼索晒d龙虾汤后又脆又好食,但都系食到唐芹既味道😵💫香宫甜品树一件件既甜品放左系树上面,有桂花糕、白糖糕、合桃酥、抹茶曲奇,可以品尝到传统中式糕点同西式甜点,惠顾晚市就免费送的,
黑椒腰果
葱头海螺片红海蜇头
八味脆豆腐
极品蜜汁叉烧皇
胡椒虾球粉丝煲
上汤海味杂菜煲
龙虾汤脆米海鲜泡饭
香宫甜品树
一件件既甜品放左系树上面,有桂花糕、白糖糕、合桃酥、抹茶曲奇,可以品尝到传统中式糕点同西式甜点,惠顾晚市就免费送的,值得一赞
环境同服务真系一流,以米芝莲一星既衔头,某部分食物真系有d失准,整体食物水准唔算好出色,有点失望