食评:1) 面包一埋位staff就拎咗面包俾我地(唔记得影相,可参考open rice入面嘅相~),面包唔系热嘅,而且偏硬身同干,擦咗牛油会相当好食少少,入口滑D。1) 法式焗芝士洋葱汤 $98有惊喜!汤面有一层焗咗嘅芝士,用匙羹”笔”起会拉丝,配搭煮到淋咗嘅洋葱加埋浸满汤汁嘅面包粒,口感丰富。汤底亦非常浓郁,整体偏重口味。今次碗汤我地系两个人share,如果一个人饮晒相信饮到一半会觉咸。2) 烤焗薯皮 $78叫咗款前菜薯皮,整体都唔错,薯仔切半,保留部分薯仔连皮焗,焗完嘅薯皮表面好香,内馅有芝士同烟肉碎,点酸忌廉/番茄酱食,比起普通薯条好食^^。个人觉得佢个番茄酱好好食!3) 龙虾意式扁意粉 $188扁意粉硬度适中并裹满龙虾汁,非常入味,配搭磨茹提升口感。龙虾肉唔系原只切半上果种,系已剥好壳嘅细龙虾肉,份量并唔多。4) 美国肉眼扒 $418原本想叫Prime Rib,但staff讲卖晒,所以最后叫咗肉眼扒。块牛扒完全唔值$418嘅价,先唔讲摆盘似普通茶餐厅质素(其实以酒店餐厅黎讲佢D食物摆盘都麻麻),块扒都似一般茶餐厅质素,似平时出面食百几蚊嘅牛扒。
食评:

1) 面包

1) 法式焗芝士洋葱汤 $98

2) 烤焗薯皮 $78

3) 龙虾意式扁意粉 $188

4) 美国肉眼扒 $418

原本想叫Prime Rib,但staff讲卖晒,所以最后叫咗肉眼扒。块牛扒完全唔值$418嘅价,先唔讲摆盘似普通茶餐厅质素(其实以酒店餐厅黎讲佢D食物摆盘都麻麻),块扒都似一般茶餐厅质素,似平时出面食百几蚊嘅牛扒。牛扒偏薄身,都有牛味但唔算浓,叫咗5成熟,出黎有接近7成熟。块牛扒筋位都多,所以食落会”痴牙”XD。至于D配菜就无咩特别,正常蔬菜味XD。薯条就系淋身粗身果款,食落唔会咁热气。

值得一提系,所有食物唔知点解都系唔热唔冻嘅状态,明明等上菜时间都耐,所以会expet佢系落单后先煮,唔系一早煮定,但上到枱又唔系热辣辣…牛扒系唔热唔冻嘅状态下食,都几影响口感。

5) Mocktail (Cucumber Iced Tea) $68

非常酸!成杯野嘅味道就系酸味加青瓜味,完全唔推荐。

服务质素:

间餐厅服务质素完全可以讲系非常差…
首先我地book咗位8:00pm,去到reception位有staff见我地系到等,望完就算,结果我地企咗阵觉唔对路就自己走入去自己揾staff讲book咗位,然后先有人带我地埋位。之后想点餐时亦系等咗好耐先有人帮我地落单。当日餐厅并未坐满,目测有6-7位staff,人手感觉充足,未知系咪有D staff唔会帮手带位/落单,但等咁耐又无人理…感觉真系唔太良好。同埋酒店餐厅正常会expect服务质素好D?起码以前去过嘅酒店餐厅服务质素都唔错。
  • 法式焗芝士洋葱汤
  • 龙虾意式扁意粉