2021-04-09
识咗10几年嘅好朋友就快生日,经朋友介绍之下嚟到尖沙咀太子集团嘅Shine,呢幢大厦层层都有好嘢食㗎!等我睇吓佢哋啲嘢食系唔系真系咁Shine先?🦀黄金手工蟹饼配秘制酸辣酱 $188呢个手工蟹饼即叫即炸,我冇谂过份量系咁大,通常出面餐厅d蟹饼得豆腐润咁细,但系呢一个竟然系掌心咁大,要用刀叉切,我觉得唔应该叫蟹饼,应该叫蟹肉扒!里面啖啖都系新鲜蟹肉,铺到密一密,老板绝对唔会吝啬!每啖都热辣辣,配搭埋秘制酸辣酱,微微辣好过瘾!值得一赞嘅地方系,食晒成块蟹饼之后系食唔到一粒蟹壳!平时食蟹饼最惊就系食到蟹壳!自己食晒一块好满足🥰🦞芝士焗加拿大龙虾意粉 $258OMG!!! 只龙虾大到遮住咗半碟意粉!食得出龙虾并唔系平价货,肉质爽口弹牙,不过如果多啲芝士就好啦🥰 意粉嘅汁有淡淡的龙虾味,但唔会好Heavy,因为只龙虾已经用芝士焗,如果意粉都用好浓嘅龙虾汁去煮的话,就会太over!汁亦都唔会太杰,唔会令到意粉一pat pat,呢个配搭刚刚好,起码令我会有想追住食嘅感觉😋🥩烧安格斯肉眼扒配野菌红酒烧汁 10oz $388店员一拎到嚟之前,见到块扒已经有想即刻夹嚟食嘅冲动!烧得好靓,完全是要求嘅med
🦀黄金手工蟹饼配秘制酸辣酱 $188
🦞芝士焗加拿大龙虾意粉 $258
🥩烧安格斯肉眼扒配野菌红酒烧汁 10oz $388
店员一拎到嚟之前,见到块扒已经有想即刻夹嚟食嘅冲动!烧得好靓,完全是要求嘅medium rare!朋友食第一块已经即刻话超级好食好正,厨师嘅手势真系非常好!而且块肉眼扒嘅size好大,唔止10oz!配菜嘅蘑菇同焗大蒜都做得非常之好,唔会因为配菜就Hea煮,亦都非常入味同温度够!
🍹Mixed Berry Soda $58
用咗利宾纳做base,配上杂锦Berries,甜甜地几醒神!
疫情关系令到呢一栋主要做食肆嘅商业大厦变得有啲冷清,楼下已经唔再见到要排队嘅人龙,说实话有啲心痛!Shine嘅食物每一道都令我非常之有惊喜,以为只系一间普通嘅西餐厅,但系食得出厨师系有心机煮,同佢哋嘅名一样都系咁Shine!同埋有一个位系非常之加分,每一道菜店员同厨师都会等我哋食完一碟先上一碟,但中间系唔需要等好耐,感觉系厨师希望我哋认真品尝每一道菜,唔会似出面餐厅咁一次过上晒所有菜式,食唔切之余仲搞到冻哂!