2014-09-25
上星期我同仔仔放学后到此午膳,叫咗一个香茅猪扒午餐,再另叫个虾面比仔仔,佢得三岁唔食得辣,所以特意问收银可否整个唔辣,佢话可以整鸡汤。食物到咗,夹起一碗比仔仔,我食时觉得好淡,就叫个侍应要碟“森巴酱”,呢个只系一个好普通嘅辣酱,所有马来西亚新加坡铺都会有,亦唔系贵野,只系用蕃茄蒜头辣椒等而整成。点知,个侍应唔知系咩,问个厨房两次亦唔知,唔紧要,我再解释,个侍应今次走去问个老板(原来佢一直坐系吧台),个老板竟然话个酱要收五蚊!我话只系普通辣酱点解要加钱?佢就话公司规定。我再话其他马来及新加坡铺所有虾面都会跟呢个酱,佢就话已经煮咗落去个面到!吓?个面系用鸡汤而且唔辣,点会煮咗落去??仲有,个老板全程背住我,只系同个侍应讲野,再叫个侍应转达同我讲,但我同个老板只系相距五步,最后,我起身走埋去个老板到,同佢讲,如果佢认为个酱或五蚊咁紧要,请佢留作自用!佢亦无转身或讲任何野,跟著我亦无食完即走!呢间餐厅本身食物质素已经一般,但有如此服务,再加上老板的态度,我系以后都唔会再帮趁!当然,佢系老板,可以点对客人都可以,但我都系消费者,都有权选择永不光顾!!