2024-04-17
🍜贝汁拉面主料系慢煮猪肉叉烧,松软而嫩滑,感受到肉既鲜美。配上新鲜既蚬,汤头淡淡既酱油咸味牵引住贝类加鱼类熬制出黎既甘甜,贝香味鲜明,令人印象深刻,我将汤饮到最后😋🍜白酱油高汤拉面对比贝汁既「高调」,白酱油汤头入口有种温柔优雅既质感,琥珀色泽,盐味较突出,鲣鱼的味道同白酱油相结合,非常有顺滑感店家介绍面条时,告知加入少许黑麦同微量荞麦,所以质地同荞麦面竟然有丁点相似,但较粗而有嚼劲,有麦香另有少许滑滑既感觉☕️冷萃咖啡入口带朱古力、梅同枣果类既香气,入口甘甜,配贝汁/酱油高汤有呼应作用。老板提醒要先呷一口咖啡,之后再品尝拉面。一试之下又真系有啲微妙既化学作用,之后饮既咖啡酸度会变得更加柔顺圆润☕️咖啡涷三个渐层,由底部「斋啡」,中层「奶啡」,到面层「牛奶」组成,浓厚既咖啡味,冰凉顺喉好清新🪭🍰芝麻奶酥巴斯克蛋糕黑芝麻味好抢眼!芝士味道轻盈,特别在于面糕面加上奶酥,金黄香脆,口感有层次之余,糕身质地仲好幼滑,而且份量十足😋🍮昭和风硬布甸烧店员介绍系用上一整只「晓」鸡蛋,由于蛋黄属橙红色,所以布甸色泽深黄。一羹连浓浓微苦的焦糖拌上口感顺滑又紥实既布甸,超重蛋味,一抹怀旧既昭和吃茶风🍡注意到墙上
🍜白酱油高汤拉面
☕️冷萃咖啡
☕️咖啡涷
🍰芝麻奶酥巴斯克蛋糕
🍮昭和风硬布甸烧
注意到墙上挂住 / 店员身上既Tee、长袜都系店家既自家品牌服饰,仲有自制既贴纸、小挂画同面具,感受老板由食物质素以至品牌形像都系咁一丝不苟。言谈间亦感觉到老板对材料既熟悉度,以及食物制作既认真细致程度,都令我非常佩服。其实坊间已经少有小店肯为每道菜有如西餐一样介绍俾食客认识,而且仲会同客人倾偈互动,听取意见。咁美好既体验,用心既小店,更加要多多支持。期望下次再光顾会有新既菜式或者新既改革作品,可以好好品尝