2024-01-17 1941 浏览
这家餐厅叫金陵会潮宫🍽️位于湾仔,地铁站A3出口,行大概4分钟就到,地理位置非常方便👍🏻呢间餐厅有好多特色嘅中式菜品,以普宁灌章(炸芋头,虾)等特色菜品著称。普宁灌章结合左香脆嘅炸芋头同鲜美嘅虾肉,口感丰富🫦另外,家乡炸油粿同芋丝春卷都深受我嘅喜爱,前者外酥内软,后者就以芋头丝为主要食材,香气四溢🌬️蟹籽烧卖,一啖入口就有满满蟹籽嘅骚香同鲜甜味🦀。烧卖皮透薄,手工搅打得好有弹性,入口即化。配上𠮶啲晶莹剔透嘅蟹籽,啖啖爆浆,好似鲜味烟花咁爆发喺个舌头上面✨。蟹肉馅料仲要够晒肥美,弹牙得来唔会太腻,满足到成个口腔。食𠮶阵啊,加上小小嘅酱油同芥末,咸香微辣,完美提升咗蒸饺嘅层次,令个味道更加经典😋。即使系再大个食得饱嘅食客,食到都一定会停唔到口,一笼又一笼咁一路食落去😍。我可以话你知,呢个蟹籽烧卖分分钟系全场嘅焦点,特别值得黎试吓🤤。总之,果然系一个戥眼溜嘅点心选择👍。饮茶嘅时候,如果你想揾啲特别啲、有料道啲嘅嘢,咁蟹籽烧卖一定系你嘅不二之选😎👌。🌝透明水晶包和潮州粉粿就展现左餐厅嘅创意同精湛嘅手艺,带俾我独特嘅口感同味蕾嘅刺激☄️