2020-11-18 701 浏览
<<Thursday Couple 为食记👣😋>> 黎到星期四,同男朋友嚟到元朗YoHo食呢间出名嘅上海菜,都系果句!呢排对上海菜非常上瘾。黎到商场,跟住我哋都揾咗间野一阵,因为元朗唔系几熟路,之后见外面好似冇乜人以为唔使排队,点知原来都要等咗15分钟先入到去,但我真系好肚饿啦!好想食晒啲嘢🤤😋😋😋入面真系好多人,不过多数都系一家大细嚟食或者一大班人嚟食,可能咁样会食得多嘢啲啦!我同男朋友就两个人摆咗一张圆枱,叫咗一壶茶,拣咗赛螃蟹,柱侯萝卜炆猪肉,一个奶油津白,一个金牌小笼包同埋一个想试吓个生煎小笼包,最后仲加咗两碗白饭送饭。讲真两个人真系食唔晒,因为样样份量都唔细,但系𠮶阵太肚饿,所以叫咗好多。不过我哋都冇做大晒鬼,食唔晒有打包㗎!🤘🏻首先呢就嚟咗个金牌小笼包果然冇令我哋失望,𠮶皮真系好薄,啲汤装满成半个小笼包,一咬开啲皮跟住走啲汤就已经爆出黎啦!🤤男朋友直情咇左啲汤汁出枱面,果下我都O咗嘴🤣🤣🤣证明真系爆汁,而佢嘅调味,我就觉得偏向咸啲少少,但整体觉得真系几好食嘅⭐️而个生煎小笼包就用铁板上嘅,上到枱面仲有渣渣声,闻到好香嘅味,不过呢就比起金牌小笼包
<<Thursday Couple 为食记👣😋>>

而个生煎小笼包就用铁板上嘅,上到枱面仲有渣渣声,闻到好香嘅味,不过呢就比起金牌小笼包嘅皮就厚啲喇,如果真系钟意食小笼包嘅话,我建议大家都系叫返金牌小笼包会比较好,生煎嘅试一次就OK,唔系话好特别!

之后你嘅奶油津白同埋赛螃蟹都好好味!依两个呢都系白雪雪系我最钟意嘅颜色!🤍🤍奶油津白呢做到好幼滑,而且每条津白都好甜,好好味。赛螃蟹嘅味道都睇落去好似好清淡,但系其实好浓味,用料好丰富,佢加咗瑶柱同埋啲蟹肉,唔会有腥味但系就增加左一份鲜味,用嚟捞白饭真系一流!

跟住其实我哋都差唔多饱,但系个柱候萝卜炆猪肉仲未嚟,我哋就把心一横,埋单,谂住唔要,但佢就话落咗单系真系要等30分钟,所以我哋最后都系要咗,跟住佢哋就拎住一个火兴住嘅煲出嚟,都几靓㗎,同埋啲萝卜晶莹剔透,加埋啲猪肉都好似好入味。我同男朋友就话咁不如试吓先啦,如果真系食唔晒就打包走。虽然好饱,但一食落去嘅时候觉得个调味真系好好,有啲甜,又有柱候嘅香味,而且感觉炆左好耐,加上佢用左火保持住佢嘅温度,热辣辣食,好正!猪肉亦都唔会干柴,但系我哋真系食唔落啦。最后就打包比男朋友做听日嘅午餐!

如果呢个萝卜唔系迟咗嚟我谂我哋应该会清晒,因为捞饭真系几正!

而且男朋友话,第二日个萝卜同埋猪肉更加入味,仲好食左。所以我谂嗌外卖,然后第二日食都应该好好味🤣🤣🤪

2020-10-29
  • 金牌小笼包