荃湾美食一向多,今次同朋友黎食西餐。一入Catee,餐厅的环境跟外面的分别好大,好像去了电视剧那些外国餐厅般,如果menu同waitor都系写/讲英文,真系以为自己去左欧洲🤪我地一人点了一份dinner set,原来一个set已经有齐main dish、餐包、沙律、餐汤、饮品及甜品,都只系二百几,其实好抵食。先来忌廉粟米汤,好香滑,忌廉好香。再来食包包,有黑醋+橄榄油点面包食,黑色的包很特别。Waitress好细心,问我地系咪share,知道我地share食,主菜会逐碟上。先食汁烧鱿鱼筒酿海鲜意大利饭,鱿鱼🦑同饭的份量都好多!估唔到鱿鱼咁足料,饭好有嚼劲。食完呢个main dish 我地都饱左7成!😂😂😂另一个主菜系美国安格斯牛板胛,牛扒份量同样好多😂仲有薯菜伴碟添。牛扒我地点了5成熟,食到好香的牛味,肉质很嫩。另外我地还点了香烤黄金带子,呢个小食真系必点!带子好易入口,好鲜甜,成旧都系肉,啖啖肉,好好食呀!我点的Oreo 奶昔,不会很甜。朋友点了蓝莓乳酪,饮到有蓝莓颗粒。最后还有朱古力蛋糕,朱古力味道很浓,蛋糕很滑。本来打算再叫份心太软,但系已经超级饱,还是下次再来吃心太软吧!

先来忌廉粟米汤,好香滑,忌廉好香。

再来食包包,有黑醋+橄榄油点面包食,黑色的包很特别。

我点的Oreo 奶昔,不会很甜。

朋友点了蓝莓乳酪,饮到有蓝莓颗粒。

最后还有朱古力蛋糕,朱古力味道很浓,蛋糕很滑。

2020-09-20
庆祝纪念