2019-12-08
最近唔知发生咩事,当某几间连锁寿司店因政治取态被人嫌弃,就咁啱有几间日本寿司店杀入香港开分店,顽固寿司就系其中一间。听闻在日本顽固寿司好平,寿司都系100yen起,因此有网媒更将佢同x鲜比较。港人对寿司嘅热爱程度系高到难以想像,加上大概受政治风向所影响,导致啱啱开张,港人一窝蜂咁去朝圣,小弟系其中一位,但坦白讲,后悔了餐厅6点开门,咁我地就5点9左右到达,𠮶阵条龙已经系转咗一个弯(唔识点形容,有兴趣就自己去体验下,反正我冇兴趣去第二次)目测大概两轮先入到去,但既然黎到,就排下当朝圣一排就排咗2个几钟!咁我原本就以为系食客花时间享受食物,所以时间比较耐,所以唔应该抱怨d咩但入到去先知咩事,我可以好肯定等咁耐绝对唔系关食客事,系关餐厅事!我隔离其实可以坐多2个人,但又迟迟唔放人入黎,其他几张枱都系咁情况。我就心谂系唔系餐厅特登储人龙,但原黎又唔系,而系餐厅出食物嘅速度慢到离谱!就算餐厅坐唔满人,个速度都应付唔到。我落完单之后,等咗足足20几分钟先黎得呢2旧寿司!排2个几钟+等20几分钟先得𠮶2旧寿司,火都黎。令人咋舌嘅系等待途中有服务员问我地有咩食物仲未到,但其实系一样都冇到啊!坦白讲我地
坦白讲我地等紧食物嘅时候,已经听到好几枱食客要取消order,甚至有人直接向服务员反映速度慢到接受唔到,相信唔只我地顶唔顺个速度
价钱方面伏到喊,说好的100yen起呢?网媒果然信唔过,呢度一件寿司系20几蚊起跳,望到个menu我真系愕然了,希望大家唔好将呢间餐厅同x鲜比较喇!根本唔系同类好嘛?
整体用餐体验都好差,坐bar枱𠮶几个有钱佬应该饮多咗几杯,全程高谈阔论,大大声笑,又开晒手机大大声播歌,佢地就有师傅专门服务,我地其他食客坐下面大枱嘅就等餐死,感觉好唔舒服,亦感觉被冒犯
另外希望服务员小心d,好几次在我背后行过都踢到我张凳,已经尽量拍到最入都系踢到我。本身就好小事,但咁啱遇到上面唔愉快嘅经历,会搞到火上加油
持平d讲,食物方面真系唔错,食材系鲜美,尤其甜虾,好鲜好绵,绝不是廉价之流
总结:食物虽好,但整体用餐体验极差!相信好食嘅寿司唔只佢一间,所以绝对唔会再有下次。