2023-02-25
呢晚到旺角呢间价钱亲民嘅日本餐厅 鲔世 吃高质日本菜~ 餐厅设计带点和风简约美,想睇吓师傅嘅手艺,可以拣坐bar枱啊~呢度嘅食物种类繁多:日本生蚝、寿司、手卷、军舰、刺身、丼饭、小食、饮品(酒类)等,应有尽有~ 客人可以用手机自行点餐,十分方便!必点活赤贝刺身,爽口甜美,超级新鲜! 中本鲔鱼腩丼和香葱本鲔鱼蓉卷也很赞,两个食法各有风味~ 尤其是中本鲔鱼腩,油脂分布均匀,入口香甜甘香,有溶化嘅感觉,丼饭还附送沙律、面豉汤和茶碗蒸,好抵食~而葱本鲔鱼蓉卷则是既幼滑又鲜甜;葱吞拿鱼腩手卷也不错,很香滑~日本海胆刺身配上紫菜一齐食,味道最夹!海胆鲜甜得嚟很顺喉啊~ 我地仲试左期间限定的北海道白鸟贝刺身,肉质爽口带点甜味~厚切火炙鹅肝寿司令人难忘,火炙令鹅肝不会过熟,保留入口即溶的感觉,而且外层好香口,难怪几乎每枱都有点佢,师傅忙过不停地准备~仲有花之恋、蟹膏军舰、芥辣八爪鱼军舰和芥辣三文鱼军舰都好啱我地心水~ 蟹膏十分鲜甜creamy,份量十足~两人卖单连加一大约8百头,以食物质素嚟睇,都算几抵食,好满足的一顿晚餐啊~