2010-01-24 271 浏览
老妈子突然间话想去西贡食海鲜,之前有朋友提过一间叫胜记嘅海鲜酒家,于是就去试下喇!间酒家由巴士总站行入去大概5分钟左右,穿过晒所有海鲜酒家,行到去一座红墙建筑物就系喇,比其他海鲜酒家远,但就新正d同装修企理d!饭前先嚟个沙姜鸡脚食住先。d鸡脚几好食﹑几入味。我地今晚仲叫咗豉椒炒蛏子﹑椒盐赖尿虾﹑蒜蓉蒸扇贝﹑芝士龙虾伊面﹑蚝皇扣鲜鲍﹑海胆炒饭﹑蒜蓉炒菜心,同埋红烧乳鸽。食饱饭,经理仲请我地食咗个甜品并盘同生果盘。豉椒炒蛏子: 蛏子大大只好肥美蒜蓉蒸扇贝: 扇贝都几大只,仲有好多粉丝芝士龙虾伊面: 龙虾啖啖肉,唔似之前喺第二度食𠮶d咁,脚多过肉。不过芝士味略嫌淡咗少少。椒盐赖尿虾: 大大只赖尿虾,椒盐味劲正蚝皇扣鲜鲍: 以烹调干鲍嘅煮法嚟泡制鲜鲍鱼,食落口感真系有d似食紧干鲍红烧乳鸽: 酒家提供八种唔同口味嘅乳鸽,我地就试咗红烧嘅。不过呢个麻麻地,同埋D鸽比较的骰。海胆炒饭: 炒得好香,仲有好多海胆,食到尾都仲见到好多海胆。甜品并盘: 呢个好正,我地试咗桂花糕﹑椰汁糕﹑咖啡糕﹑菠萝糕同埋士多啤利糕。细佬话粉红色嘅士多啤利糕最好食。d侍应嘅招呼好好,好有礼貌。同场仲有几个唔同家庭喺度庆祝生日

豉椒炒蛏子: 蛏子大大只好肥美
蒜蓉蒸扇贝: 扇贝都几大只,仲有好多粉丝
椒盐赖尿虾: 大大只赖尿虾,椒盐味劲正

d侍应嘅招呼好好,好有礼貌。同场仲有几个唔同家庭喺度庆祝生日。下个月老豆生日,都会考虑嚟呢度庆祝。
蒜蓉蒸扇贝
豉椒炒蛏子
椒盐赖尿虾
红烧乳鸽
芝士龙虾伊面
蚝皇扣鲜鲍
海胆炒饭,超正!
甜品并盘 - 啡色嘅系咖啡糕﹑黄白色嘅系菠萝糕﹑白色系椰汁糕,粉红色嘅士多啤利糕,仲有桂花糕。
2010-01-23
蒜蓉蒸扇贝
豉椒炒蛏子
椒盐赖尿虾
芝士龙虾伊面
蚝皇扣鲜鲍
海胆炒饭,超正!
  • 海胆炒饭﹑芝士龙虾伊面﹑椒盐赖尿虾﹑蚝皇扣鲜鲍﹑甜品并盘