2019-06-29
继续系屋企附近发掘新饭堂,今日要推介既系蔡澜美食坊既“早安,越南”,装修几有特式,有晒越南风再配合k pop音乐....呢个组合几搞笑!当然对喂食既我食物才是重点~晚餐时间黎到都真系几full下,好在仲有1张台available 唔洗等位,同老公每人叫左set dinner,再加1款小食,share食青咖哩猪扒饭~青咖哩好香,加左d椰汁,入口都有少少辣,猪扒系松软既,份量足够,重点d汁可以捞晒成碗饭生牛肉汤河~每次食越南都必点,汤底味够浓,唔觉意饮左大半,牛肉都有好几旧,可以自行再加青柠/辣椒/鱼露~我好钟意 (话说有个staff见我饮左大半碗汤,会主动问要唔要加汤,好细心)炸虾饼~size好似块面咁大,有虾味,亦都够弹牙,配埋泰式辣酱,就忍唔住一件接一件食落口青柠梳打+咸柠7服务加分位~除左之前提过加汤之外,仲有另一件事令我觉得呢度d staff细心~一开始见到我同老公share 食既时候,系我仲未意识到既时候已经放定多set 餐具 (食汤粉类同饭类餐具是不一样的),呢度既service系食客感受到既如无意外又变成我地新饭堂
青柠梳打+咸柠7
如无意外又变成我地新饭堂