今日同屋企人第一次来食,本身系亲戚介绍带我地去食。食物大大件好抵食,味道唔错本身叫左好多款点心,怕食唔晒,所以一开始只叫一笼烧卖。之后食晒其他食物,想加单要多一笼烧卖14:13落单,等左十几分钟都未有但一开始首单出餐好快,之后屋企人怕漏单所以想问几时有而且入座前话用餐时间70分钟,所以屋企人都怕太赶。之后叫来一个束马尾既阿婶职员之后问几时有个烧卖之后个阿婶职员劲串嘴话: “咁要时间蒸咖嘛,咁唔系即叫即蒸既!”屋企人话:“咁我怕时间太赶”然后个阿婶职员竟然话:“咁你味唔好加单lor”我们都好愣然,屋企人话:“你咁讲咩意思”阿婶职员话:“咁你赶时间既,就唔好加单”屋企人话:“咁你地话食70分钟,咁怕食得太赶”阿婶职员话:“咁你食紧既话,唔会赶你既。”最后个烧卖14:40才到======而一开始系13:44落首单,14:13加单只加一笼烧卖14:40一笼烧卖先到======其实蒸要时间,冇问题但个呀婶职员咁讲野就好有问题人地觉得好食先加单,但叫人地赶时间就唔好加单。但个职员唔知我地怕唔够用餐时间,而唔系我地有事要赶去做。之后劲串咁讲野。我都做服务业既,就算内心有不满之类,都唔会直接讲出口。证
今日同屋企人第一次来食,本身系亲戚介绍带我地去食。
食物大大件好抵食,味道唔错
本身叫左好多款点心,怕食唔晒,所以一开始只叫一笼烧卖。
之后食晒其他食物,想加单要多一笼烧卖
14:13落单,等左十几分钟都未有
但一开始首单出餐好快,之后屋企人怕漏单
所以想问几时有
而且入座前话用餐时间70分钟,所以屋企人都怕太赶。
之后叫来一个束马尾既阿婶职员
之后问几时有个烧卖
屋企人话:“咁我怕时间太赶”
然后个阿婶职员竟然话:“咁你味唔好加单lor”
我们都好愣然,屋企人话:“你咁讲咩意思”
阿婶职员话:“咁你赶时间既,就唔好加单”
屋企人话:“咁你地话食70分钟,咁怕食得太赶”
阿婶职员话:“咁你食紧既话,唔会赶你既。”
最后个烧卖14:40才到
======
而一开始系13:44落首单,
14:13加单只加一笼烧卖
14:40一笼烧卖先到
======
其实蒸要时间,冇问题
但个呀婶职员咁讲野就好有问题
人地觉得好食先加单,但叫人地赶时间就唔好加单。
但个职员唔知我地怕唔够用餐时间,
而唔系我地有事要赶去做。
之后劲串咁讲野。
我都做服务业既,就算内心有不满之类,都唔会直接讲出口。
证明呢位呀婶仲未够熟练,EQ未够好,可能读得书少,粗人,冇耐性。建议佢做其他岗位,例如洗碗倒垃圾之类。
咁既服务态度真系好反感。d食物有几好食都好,都立即冇晒mood。
本身走来食评,发现唔少差评都系话职员服务态度差。
证明呢间食店都冇改善问题,放任职员态度。
  • 豪隍烧卖皇
  • 豪隍虾饺皇