2022-01-22 905 浏览
好味指数😋😋😋😋回头指数 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️开心指数🤗🤗🤗🤗半岛酒店staycation 本质上有3餐,今次想介绍下 staycation 包嘅The Lobby 早餐!早餐有两款,分别系早式同西式!早式套餐基本上唔使作出任何选择,有4款点心,分别系虾饺、素菜饺、猪肉烧卖、XO 酱萝卜糕,一碗冬菇瑶柱鸡粥,三丝炒银针粉,无糖热豆浆同中式茶(铁观音 / 香片 / 绿茶),因为屋企人唔可以饮豆浆同绿茶类,职员都好好咁可以改为鲜果汁同咖啡!成个 set 嘅 presentation 都几靓,一盘过上!老人家几钟意食,好满意!西式方面,要拣嘅嘢比较多,可以拣果汁(苹果/甘笋/西柚/橙/菠萝)或者新鲜生果,果汁系用鲜果即榨,冇加糖嘅。跟住可以拣玉米片、全麦维、果麦或有机麦皮,我拣咗果麦,正常嘢啦之后可以拣煎蛋 / 炒蛋 + 烟肉、鸡肉肠、牛肉肠,或者法式多士烩苹果、杂莓及枫树糖浆,蛋同肠都系正常嘢,冇乜特别,反而个法式多士几唔错,多士够厚都几松软,尤其加埋烩苹果同糖浆一啖入口,真系几好味,不过烩苹果嘅份量就唔系好够啖啖都有!另外有精选面包,佢个 list 上面写咗5款,包括牛角包、朱古力丹麦、松饼、苹果
好味指数😋😋😋😋
回头指数 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
开心指数🤗🤗🤗🤗

另外有精选面包,佢个 list 上面写咗5款,包括牛角包、朱古力丹麦、松饼、苹果丹麦包同提子软包,面包嚟到时完全见唔到有朱古力丹麦,因为我哋有3个人食西式,佢分别用咗一个篮上一个人嘅份量(入面有4款包),另一篮系上两个人嘅份量,不过发现佢唔系放8个,只系得6个,牛角包同苹果丹麦包只有1个!呢个都几唔开心嘅,点解两个人会俾少D?点解咁唔一致🤷‍♀️ 牛角包、松饼同苹果丹麦包系好食嘅,提子软包就好一般!还我牛角包同苹果丹麦包呀😭

饮品方面,我拣咗至爱嘅伯爵茶,半岛嘅伯爵茶真系冇得输,佢嘅红茶 / 锡兰红茶底好顺滑,柑橘味(香柠檬)够出,呢个茶真系爆分!
早餐最晏可以10:30am 落去食,我哋9:30am 左右落到去,可能疫情又再严重咗嘅关系,人都唔算好多,只需要开其中一边就已经够坐!既然酒店内所有设施都唔开,连泳池唔落水都冇得入去影下相,惟有慢慢食下早餐,舒舒服服叹下茶倾下偈,enjoy 下个环境(咁就一朝要 check out 啦)!
基本上食物质素算系中上,而环境质素系个重点!拣西式嘅法式多士早餐会特别饱,因为系会精制淀粉质爆标嘅
早餐