2021-11-22 545 浏览
为咗庆祝屋企人生日,见到半岛酒店有个生日优惠promotion,4位或以上帮衬晚市套餐即有1位免费同埋获赠生日蛋糕1个。🍽食物:Birthday Rewards Set Menu $488/set我哋𠮶晚总共嗌左四个course,每道菜都有唔同选择。首先上左几款面包可以refill,前菜选择有:👍🏻大虾Cocktail沙律大虾配千岛酱酸酸甜甜好开胃,加埋茴香、车厘茄、萝卜整体感觉清新。👍🏻亚洲猪颈肉沙律沙律配海鲜酱,猪颈肉烧得焦香,再加埋d脆脆增加口感,微微酸辣味令人好快食晒,唯一缺点系摆盘唔系好靓😂👎🏻淡咖喱椰菜花汤杏仁片同椰菜花有咬口,Menu写有焦香牛油,其实唔觉有牛油味,咖喱味都唔突出,仲愈饮愈咸,比较衬用面包点嚟食主菜:👉🏻香煎鲈鱼柳烩番茄甜椒油封马铃薯羽衣甘蓝脆片鱼柳面煎到好香,但啲肉唔鞋仲有少少滑,不过调味偏淡同食唔到鲜味,反而蕃茄嘅酸甜味抢晒focus👉🏻烤羊架及香草免治羊肉饼芹菜根蓉甘笋羊肉汁羊肉唔骚不过有啲韧,至于羊肉饼冇乜特别,都系冇羊味😂👍🏻炭烧澳洲牛柳 +$128系三个主菜入面最好味个个,外面煎到焦香但入面系粉粉哋,唔会好韧而且牛味好浓,但系得半个手掌咁大块😂

🍽食物:

我哋𠮶晚总共嗌左四个course,每道菜都有唔同选择。

首先上左几款面包可以refill,前菜选择有:

👍🏻大虾Cocktail沙律

👍🏻亚洲猪颈肉沙律

👎🏻淡咖喱椰菜花汤

主菜:

👉🏻香煎鲈鱼柳烩番茄甜椒油封马铃薯羽衣甘蓝脆片

👉🏻烤羊架及香草免治羊肉饼芹菜根蓉甘笋羊肉汁
羊肉唔骚不过有啲韧,至于羊肉饼冇乜特别,都系冇羊味😂

👍🏻炭烧澳洲牛柳 +$128

甜品

👍🏻红莓挞杂莓汁配杏仁脆脆
红莓酸酸甜甜好清新,岩先食左啲咁浓味嘅嘢好岩解腻,食完都几饱下

👉🏻榛子忌廉泡芙果仁脆脆榛子雪糕
雪藏泡芙个皮已经唔脆,面个旧系榛子cream入面都系榛子cream,榛子味浓但都几甜下,再加埋雪糕都系榛子味😂,呢个食完会好滞

送嘅系榛子mousse蛋糕(又系榛子😂),上面块生日牌仲写左屋企人个名,员工帮我哋影完相之后仲帮我哋分埋

⛩环境:
👍🏻半岛个大堂出左名靓,当晚入座人数唔多,同其他食客隔得好远坐得疏落好舒服
👉🏻全晚有live band表演,一开始我哋坐嘅位比较接近live Band,我哋想静静哋食饭,然后员工帮我哋调咗去离live Band最远嘅位😂

💁🏼‍♀️服务:
👍🏻五星级酒店嘅服务一流,员工全程都好有礼貌同有耐心对答,仲帮我哋影左啲靓相😂

📝总评:7/10
👉🏻全晚食左好多榛子😂每道菜嘅份量都比较少,不过食晒成个course对我嚟讲份量啱啱好,可能男士就唔足够啦,但系如果有值得庆祝嘅场合,呢度系个好选择👍🏻

⏱冇限时