2010-04-06
一去到大门口, 冇人企向大门口, 要等左一阵先有人黎带位。Receptionist 安排左我地坐向甜品位的附近的方木台, 我见到佢地有几张sofa卡位, 但系唔多, 好似几舒服。好, 未开始之前巡下buffet table 一around 有咩食先! 沙律吧好长, 有好多沙律菜,配料, 酱汁选择。oliver oil 都有数款e.g basil, chilli, white balsamic....除此之外, 有数款cold cut, 芝士海鲜就有生豪, 长脚蟹, 螺, "龙虾只挟"...除左生豪系放开之外, 其他都放埋向同一个冰盘到, 感觉好似一堆野咁热盘就真系几少..... 有几款都系龙虾, 就系冷盘那些挟的主人!! 重有烧味, 蒸鱼, 咖哩, 吉烈猪扒, 牛柳, 焗薯.. etc. 甜品, 佢地d presentation 都几靓! 都有好多款.. eg. panna cotta, carrot cake, apple tart, fresh cream cake, fruit sushi, chocolate fountain, movenpick ice cream...**
*************************************************************************************
讲下我真正食过的
头盘:
* 三文鱼薯仔沙律, 虾沙律, 沙律菜 rocket..corns.. 全部都好新鲜.
* Mozzarella cheese with tomato- 个size 错左, 虽然佢想做到bite size, 但系旧cheese绝对唔可以细个块tomato...
* 冷面 - 好失望..好硬..冇味.. 我朋友都系咁话! 比佢个样骗左!
* 蟹肉沙律 - 上面有粒蜜瓜... 个沙律系room tempeture的.. 一d都唔冻!
海鲜:
* 我食左生豪only, 好细只, 味道可以接受, 都算新鲜...
鱼生:
* 三文鱼, 吞拿鱼, 都十分十分新鲜! 可以向个口到融化, 十分赞!
热盘:
* 真系太少野可以比客人选择, 我食左牛柳 - 呢个几有肉汁, 同埋几淋
* 吉烈猪扒 - 脆的, 里面软, 不过d粉厚过块肉, 其实系块肉太簿。
* 烚龙虾配云呢拿牛油汁 - 真系食佢d味only, 系冇肉的
甜品:
* Carrot cake - 其实香港人都唔系好钟意食, 因为个carrot cake 由开buffet 到收buffet 都系个个, 就算比人整到好丑样, 都系个个冇换过。味道方面, cream cheese 唔够strong, 个底就ok的
* Fruit sushi - 饭系糯米来的.. 但系味道怪怪的, 吃了一口再也没有吃
* Apple tart - 呢个好味, 不过我觉得苹果可以酸d, cinnamon strong d!
* 苹果糖水 - 清清淡淡, 唔甜
* 豆腐花 - 有得自己加红豆, 够滑, 不过冇豆味
* 印度丸子 - 好难食!! 好甜, 咬落去淋的.!! 冇吞到落肚!!
* MOVENPICK ICE CREAM - 花多眼乱!! 有好多condiments (软糖), 不过我都系觉得唔加野先好味!!! 有14 只味你选择!
* PANNA COTTA - 够滑的! presentation 够靓!
餐饮:
Cappuccino - 你睇下幅相.. 酒店出一杯CAP会系咁的样.. 唔够泡不特止, 朱古力粉可以落到咁!
P.S 我同朋友留意到多数的木台上都有餐包(不是Buffet table 有的), 之后我们问captain佢话会帮我地跟之后先比返我地, 唔知道系本来应该有的还是怎样啦~~不过过这个面包外面很脆里面很软!