‼️❤️ 记得CLICK我PROFILE关注我呀 ❤️‼️.🏮 E͎l͎e͎v͎a͎t͎i͎n͎g͎ ͎J͎a͎p͎a͎n͎e͎s͎e͎ ͎I͎z͎a͎k͎a͎y͎a͎ ͎D͎i͎n͎i͎n͎g͎ ͎t͎o͎ ͎P͎e͎r͎f͎e͎c͎t͎i͎o͎n͎ @ 🌟 IPPAIKI SAKAYA《👽食神大妈叹居酒屋》.💁‍♀️ 图片展示美食为:白松露油吞拿鱼薯仔沙律 HKD 78北海道海胆虾片 HKD 188赤鯥 HKD 100草烧鲭鱼 HKD 298紫苏鸡皮虾卷 HKD 68鸡腿 HKD 58鸡胸 HKD 58安格斯牛柳 HKD 78汁烧银鳕鱼 HKD 88纽西兰羊架 HKD 98天妇罗虾 HKD 148黑豚菠菜卷 HKD 78黑豚冲绳苦瓜炒蛋 HKD 78味噌大根牛舌煮 HKD 98焦糖吐司 HKD 48烧菠萝 HKD 38KEG DRAFT SAKE HKD 78巨峰葡萄梳打 HKD 48.🏮 大妈最近同朋友仔一齐去左呢间新开嘅高质居酒屋,外表低调但招牌红当当好抢眼,气氛超好!主打高质、时令、日本直送嘅食材。新开冇几耐,已经非常好生意,强烈提醒大家记得要订位呀!.🥗 打头阵先试香气四溢嘅「白松露油吞拿鱼薯仔沙律」,松露油嘅香气好浓郁,熟吞拿鱼鱼茸配日本新薯,份量十足,个价钱好抵食!.🦐
‼️❤️ 记得CLICK我PROFILE关注我呀 ❤️‼️
烧菠萝 HKD 38
KEG DRAFT SAKE HKD 78
巨峰葡萄梳打 HKD 48

白松露油吞拿鱼薯仔沙律

🦐 接住系特色美食「北海道海胆虾片」,用料矜贵又美味!选用马粪海胆超鲜甜,鱼子精华配上即叫即炸虾片,再撒上少少岩盐,口感好脆又好鲜美,非常特别,值得一试!

北海道海胆虾片

👁 另一款好特别嘅特色美食系「赤鯥寿司」,制作好认真。先用昆布包住赤鯥鱼腌制7个钟,再以低温慢煮至半生熟提升鲜味。最后用樱花木配上特制酱汁烧表面,保留咗海胆嘅鲜味同鱼眼嘅浓郁,满满嘅骨胶原,一啖咬落去,鲜味大爆发!

赤鯥

🔥 店员推介嘅主打菜式「烟熏鲭鱼禾草烧」,由LESLIE 师傅,起面前即场用日本稻草明火烧鲭鱼,火候十足!烤完再放入烟熏木箱用桃木烟熏。上碟嘅鲭鱼新鲜得吓人,鲜嫩多汁,入口即溶,体验非常特别!

烟熏鲭鱼禾草烧

🐔 起居酒屋点可以唔食串烧呢?第一款必食嘅招牌就系「紫苏鸡皮虾卷」,用新鲜嘅三黄鸡皮同海虾包住紫苏叶,创意十足!烧得好香脆,口感鲜美多汁!呢个价钱实在,绝对超值!
🍡 紧接住就系好多款唔同部位嘅串烧,每一件串烧摆喺面前嘅时候都系冒烟架,零缺点,火候简直系完美!
「鸡腿」煎得香口多汁,肉质嫩滑,充满鲜味。
「鸡胸」煮得好嫩滑,肉质细致,滋味鲜美。
「安格斯牛柳」烧得外脆内嫩,肉质鲜美多汁。
「汁烧银鳕鱼」嘅汁烧酱汁香甜浓郁,鱼肉好鲜嫩。
「纽西兰羊架」厚身同时保持多汁,肉质鲜嫩,酱汁带出羊肉嘅独特美味!

🍤 叹完美味串烧,再黎其他居酒屋传统美食。呢款「天妇罗虾」炸得恰到好处,有足足五只大虾,虾肉弹牙爽口!
🐷 呢款「黑豚菠菜卷」包住丰富嘅黑豚肉同鲜嫩嘅菠菜,卷得好靓仔!味道鲜美,口感丰富,份量十足好健康!
🫑 仲有「黑豚冲绳苦瓜炒蛋」,黑豚肉质鲜甜,冲绳苦瓜出名爽脆唔过苦,炒蛋口感细致,地道之选!
👅 仲有「味噌大根牛舌煮」,牛舌份量十足,煮得好软熟,完全唔韧,大根吸收咗好多味噌汤汁超级入味,好暖胃好满足。

🍞 接近尾声,食份甜甜嘅「焦糖吐司」,一上台已经香气四溢,超级香脆好味!

焦糖吐司

🍍 最后就系人见人爱嘅「烧菠萝」外层糖浆焦香,菠萝多汁清甜,带有微微焦糖口感作结,清一清味蕾,为成餐饭画上一个完美嘅句号。

烧菠萝

🍶 起呢度用餐,一定要试呢度嘅「KEG DRAFT SAKE」!生清酒由产地直送,完整保留每一滴酒嘅新鲜度,清醇爽口,香气十足,最适合搭配各种美食!
🍇 另外要揸车所以拣左「巨峰葡萄梳打」,清爽宜人,葡萄风味浓郁,气泡细致,消暑精选!

😚 大妈可以讲,呢度款款食物都非常之优质,真系样样都好足料好味,绝对系居酒屋之中嘅高质选择呀!有格调,有实力;用餐气氛一流,大家可以好悠闲咁一路叹美酒美食一路倾下计,不过记得记得记得要BOOK位啊!❤️
📍 天后清风街1A-1B号美城花园大厦地下KL6号舖
📲 +(852)6828-8986