2023-06-22
.‼️❤️ 记得CLICK我PROFILE起OPENRICE关注我呀 ❤️‼️.🔥 H̾i̾p̾ ̾&̾ ̾Y̾u̾m̾ ̾M̾o̾o̾k̾a̾t̾a̾ ̾D̾i̾n̾n̾e̾r̾ @ 🌟 小火山《👽食神大妈请你食泰式烤肉边炉》.💁♀️ 图片展示美食:美国安格斯牛肉拼盘泰国烤锅 HKD 328温泉蔬菜拼盘 HKD 78泰式芭拉鱼露拌木瓜沙律 HKD 58美国安格斯下肩胛翼板肉 (100g) HKD 88手打冬阴虾丸 HKD 50蝶豆花芒果糯米饭 HKD 68钉Moo扮沙冰 Watermelon Smoothie HKD 88.👽 大妈今次想同大家分享一下我刚刚试过嘅泰国热门美食:MOOKATA!🥳 未听过?先同大家介绍一下咩叫MOOKATA啦 😌 MOOKATA其实就系结合左烤肉同火锅嘅泰式料理,系而家最时兴最多人钟意食嘅用餐形式!中间系一个圆形烤架,周围一圈放汤底。可以同时食烤肉同海鲜,又同时起周围打边炉涮各种肉同蔬菜。一次过满足晒又想烧烤又想打边炉两个愿望!😍.🥘 而大妈今次极力推介嘅呢间餐厅「小火山」,佢就系刚刚新开幕主打供应MOOKATA,不论肉类定系其他配料,甚至饮品,都系非常足料,高质,好丰富!唔单只系咁,仲要气氛非常好,晚晚都
💁♀️ 图片展示美食:
美国安格斯牛肉拼盘泰国烤锅 HKD 328
温泉蔬菜拼盘 HKD 78
泰式芭拉鱼露拌木瓜沙律 HKD 58
美国安格斯下肩胛翼板肉 (100g) HKD 88
手打冬阴虾丸 HKD 50
蝶豆花芒果糯米饭 HKD 68
🥘 而大妈今次极力推介嘅呢间餐厅「小火山」,佢就系刚刚新开幕主打供应MOOKATA,不论肉类定系其他配料,甚至饮品,都系非常足料,高质,好丰富!唔单只系咁,仲要气氛非常好,晚晚都有LIVE BAND坐镇,一路食烤肉、打边炉、仲要听音乐,同三五知己一齐黎绝对会有非常正嘅用餐体验!🤩
🍖 今次选择嘅「美国安格斯牛肉拼盘」包括猪肉、牛肉、鸡肉等等,唔够喉嘅话仲可以学大妈咁再加多一份「美国安格斯下肩胛翼板肉」。所有牛牛都肉质新鲜,口感嫩滑,仲要系厚切,绝对唔系将货就价,非常美味。不论系选择烤定系打边炉都非常正 😋
🍯 呢度仲要唔会净系俾啲普通嘅烤肉汁你去点,而系配上四款特色嘅泰式味道:甜鸡沾酱、罗望子沾酱、亚莱蒜沾酱、泰式海鲜酱。起其他好多地方都唔会有㗎。
🦐 要打边炉就当然唔可以少咗手打嘅丸类啦!食泰国嘢梗系要拣啲其他地方食唔到嘅味道,例如呢款「手打冬阴虾丸」,好弹牙好大粒!
🥬 叫多个「温泉蔬菜拼盘」,里面有椰菜、生菜、白萝卜等等,刚好可以令肉嘅油腻感调和,同埋可以索汤打边炉食。
🥗 除咗MOOKATA本尊以外,餐厅仲有好多其他地道泰式美食,例如呢个最经典嘅「泰式芭拉鱼露拌木瓜沙律」,辣度可以自己选择,食食吓觉得有啲饱嘅时候用呢一个清一清味蕾,又可以继续食其他嘢 😆
🥭 仲有当然唔少得芒果糯米饭,不过呢度就非常之有特色,系「蝶豆花芒果糯米饭」。仲要做成一件件分开上,三五知己一齐分,就唔怕食得太多啦 😘
🍉 而今次仲有另一个惊喜就系有一个好可爱造型嘅西瓜饮品:「钉Moo扮沙冰」够晒养眼又消暑,最正系无加人造糖浆调味,配埋MOOKATA,呢个必叫呀!
😎 总之MOOKATA系非常美味又有趣嘅料理,而且同朋友仔一齐黎享用,气氛绝对ICHIBAN!如果你仲未尝试过MOOKATA,大妈强烈建议你一定要去呢间试下呀!
📍 铜锣湾坚拿道西10号冠景楼1楼B室
☎️ +(852)2816-2220