2017-03-03 845 浏览
走在边宁顿街,依稀记得隆堡柏宁顿酒店的位置。坐电梯上餐厅嘅入口比较隐蔽,稍一不留神就会错过咗。餐厅喺酒店一楼嘅位置,电梯门打开,见到小小嘅摆设同埋餐牌;睇一下餐牌,价钱合理,选择良多,决定试一下作为食肉兽,最关心梗系睇下有咩肉可以烧!心大心细睇咗一轮,决定要腌嘅牛肋骨,五花肉,牛尾汤同埋炒粉丝。落左单之后,侍应就拎左六小碟前菜同埋酱汁黎,牛肋骨同五花肉亦好快上枱,一瞬间成枱就摆满左嘢食啦讲番啲前菜,韩式甜薯仔(好似叫 감자 조림)真系好好味,薯仔粉粉的,而甜味渗透整粒薯仔,味道偏甜但十分开胃;而凉拌芽菜同埋紫菜都好清新醒胃!睇吓今晚嘅主角:腌牛肋骨颜色比较深,脂肪纹理分布平均,牛肋骨没有切件,长长的一大块。五花肉层次分明,颜色粉嫩,厚度适中,而且份量非常慷慨我哋自己烧左一阵,就有侍应过嚟帮我地剪同埋烧牛肋骨。侍应手势纯熟,而且掌握嘅生熟程度啱啱好。牛肋骨味道浓郁,略带甜味(唔知系咪用咗梨汁去腌呢),肉质松软,入口充满肉汁,食到我地舔舔脷老公话送饭一流!五花肉脂肪丰富,一放落个炉度烧已经滋滋响,不过件五花肉有返咁上下厚度,都要烧一阵先食得。五花肉真系有5层,猪皮口感QQ,肥肉嘅部份烧得爽

作为食肉兽,最关心梗系睇下有咩肉可以烧!

睇吓今晚嘅主角:
腌牛肋骨
五花肉
五花肉层次分明,颜色粉嫩,厚度适中,而且份量非常慷慨

老公话送饭一流!

五花肉真系有5层,猪皮口感QQ,肥肉嘅部份烧得爽脆,瘦肉嘅部份就有啲咬口,口感丰富,好好食!
食咗咁多肉都要食返啲淀粉质,于是我地就食算系低卡路里嘅炒粉丝。粉丝烟烟韧韧,加左好多蔬菜同牛肉一齐炒,材料丰富,而且亦都好够味!
韩式炒粉丝
跟住饮返碗热汤暖下胃,牛尾汤有好几件牛尾,不过牛尾有d硬,饮汤为主。汤头鲜甜有浓浓嘅牛味,味道稍为偏淡,正好中和呢餐浓味的晚餐
牛尾汤
食饱饱之后,会送上两件橙,为呢个晚餐画上健康嘅句号。

值得一提嘅系,呢度座位同座位之间颇为阔落,而且有唔少屏风分隔开餐枱,私隐度高之余仲要好静,啱晒同情人知己密友慢慢倾计慢慢食
2017-03-01
腌牛肋骨