2018-09-03
近排冇工人,成日带bb一齐出去食嘢 仲要叫亲嘅菜bb都唔食,所以今次直接带佢食斋,等佢冇得逃避。虽然得3人但都叫左4人餐,因为好似抵d。首先叫咗红烧鸡丝翅 主要成份系木耳, 豆皮,萝卜丝, 好大份,可以分成6小碗, 加醋同胡椒粉之后更加好味。加左份细酸斋, 因为销情太好,我叫时候已经冇咗咖哩斋。内有斋鸡,斋叉烧 ,斋鸭肾由面筋加不同酱汁整成, 酸酸甜甜好开胃。主菜叫咗凉瓜炒蛋, 咖哩牛肉。 凉瓜过咗盐水之后, 冇咗 苦涩味, 爽口,炒蛋另外加了咗榨菜同冬菇片, 感觉一啲都唔单调。咖哩牛肉用的是甜咖哩,内有大量蔬菜汤,薯仔,洋葱, 红椒,红萝卜,椰菜花等,牛肉 像的像真度就只有一半,但味道不错。豉汁素鳗鱼煲, 叫呢碟系见openrice有好多人推介。 因为我都几钟意食紫菜,所以呢一个紫菜包腐皮,外加冬菇及杂菜嘅菜式都非常合我口味, 但紫菜吸收咗豉汁, 有啲过咸。杂锦炒饭 炒得好香, 有素肉,素叉烧,菜心茎, 真系食呢炒饭都够营养均衡。满足又健康嘅一餐
虽然得3人但都叫左4人餐,因为好似抵d。
满足又健康嘅一餐