2018-01-06 234 浏览
原本想食隔离嘅新森林,路经呢间铺头,印象中应该新开无耐,驻足门前睇咗一阵menu,觉得价钱合理,于是同男朋友一齐试下!原来日藉老板已经系店内用殷切既眼神等待我地光临,但唔会走出门口招揽客人,呢个真系典型日本做生意既style~👍入到去铺头地方阔落,7点半大概一半满客,仲有一枱日本男人吹水饮啤酒🍻,店内目测有位大姐讲中文,其他staff都似系日本人,感觉似去到一间日本居酒屋咁。。。一坐低就有叔叔递上menu同暖水(去开京都就知日本无论几冻都只会俾冰水客人,可能要迎合香港市场挂,加上琴晚落住雨真系冻),我落order时都不自觉用日文😂果位staff又真系听得明啵!之后出单再用唔咸淡广东话复述order一次添,劲!好啦,讲左咁耐,终于上菜啦!我叫左2号豚骨酱油拉面加$8有粟米走青!望落已经觉得同京都拉面小路其中一间有d似,汤底好浓郁唔会太油腻,每条面都吸满猪骨汤既精华~如果面身再硬d就更好(平时食开超硬面)😗叉烧肥瘦均匀,厚薄适中,唔会好嚡~而男朋友就叫左1号太郎拉面加$20有3件炸鸡!炸鸡系新鲜炸后上,所以无影相🙈呢款就淡味d,汤底无酱油味咁浓,但不失鲜味~叉烧同拉面应该系一样,只系无浓汤

好啦,讲左咁耐,终于上菜啦!
我叫左2号豚骨酱油拉面加$8有粟米走青!
豚骨酱油拉面

而男朋友就叫左1号太郎拉面加$20有3件炸鸡炸鸡系新鲜炸后上,所以无影相🙈
呢款就淡味d,汤底无酱油味咁浓,但不失鲜味~叉烧同拉面应该系一样,只系无浓汤浸住,回复本身既味道!重点系半熟蛋!!同我系日本食过既一模一样咁入味!!仲有炸鸡都好值得推介,皮薄脆肉嫩多汁,一咬落去热辣辣咇汁,食既时候小心辣亲!
太朗拉面

其实可以加钱有多d配料,$20有3件炸鸡或牛肉;$16有半熟蛋;$8有粟米,北海道牛油等,另外仲有牛肉丼同豚肉丼(用上日本鱼沼产米),生啤$38,价钱合理~

一路坐见到越黎越多客人,都唔好意思霸住张4人枱!埋单时老板送左张$10 现金卷下次用,仲有日本式90度鞠躬送客添!!!
豚骨酱油拉面
太朗拉面