2021-02-03
2021年2月1日 星期一由细到大一直都有嚟东大街食嘢,知道呢条街系一条食街,十几年来呢度开过好多餐厅,随着时代而不停改变,而最近呢条食街就开咗一间新嘅点心店,于是一于试吓味道如何餐厅主要同一般茶楼无乜分别,不过座位更加舒适,而且价钱较便宜,餐牌方面见到有植物牛肉系列,系近期最新出嘅新肉,因为比较健康,不过最后我都系选择左几款传统点心,打算下次先试植物牛肉等咗大约10分钟左右,首先嚟嘅系不是炸两,其实系肠粉包住炸腐皮同虾,咬落去食得到肠粉皮薄,而里面既炸腐皮好松脆,虾又够大只,好弹牙,个人觉得仲好食过炸两,因为冇咁油腻之后有煎虾胶酿茄子,嚟嘅时候热辣辣,茄子好腍,入晒味,而且里面酿入左虾胶,所以有虾嘅鲜味跟住当然唔少得饮茶必点嘅虾饺,系笼太子虾饺皇,虽然得两粒,不过每一粒都好大只,见到外皮透薄到见到里面嘅馅料,咬落去食到好多虾肉,感觉好满足最后呢一个叫做香滑反斗糕,其实类似系马拉糕,不过感觉更加轻盈,而且冇咁甜,好似健康啲,加上外型几吸引,应该好受小朋友欢迎最后一个人食咁多野都不过系大约$80左右,下次一定要试吓植物牛肉系列!!