2019-07-03
黎到大角咀见到呢间野就决定一定要食,作为芋圆忠粉既我点可以唔食呢间以芋圆做生招牌既糖水铺呢🤪🤪约左几个朋友黎试左几个招饼糖水,第一个就系传统既黑糖芋圆,整体食落都好满意,仙草好滑珍珠烟韧👍🏻主角芋圆同出面既有所不同,佢食落唔系Q弹而系粉身一d,一咬就咬到,即系话佢糯米粉既份量较少,较为真材实料👍🏻食落都好香芋头同埋蕃薯味😍讲多句就系佢一共有5种芋圆/地瓜圆,虽然食落唔系好大分别但颜色上睇落就非常开心啦🤤同埋食落好有实在感,食完呢碗野真系超级饱肚!(因为多蕃薯)呢款就系传统既改版,用芋头酱代替黑糖,本身传统既黑糖味好少可会突出,但呢个改版令个汁底都成为左主角之一,因为食落真系非常香既芋头味😍😍😍同芋圆一齐食既话的确系更上一层楼🤤不过少少缺点系佢有d甜同埋比较滞,要食既话搅搅佢咀食会冇咀甜😉桂花糖味就更加有惊喜,睇落好似好hea咁加左d桂花上去,但食落系超级浓味既桂花香,同时食落会好清新唔会话有芋头味个种既滞,对桂花味情有独钟既人绝对要一试!😍最后系椰汁炖燕窝芋圆,呢个第一啖食落去就系觉得椰酱味超重,同其他有d唔同既系佢水份多d,配料就少d,可能就会冇咁有满足感,燕窝都有d既但个人觉得冇乜