2024-01-31
唔好意思,讲真,我啱啱喺「金鸡」叹完一顿劲正嘅海南鸡餐,全程叹到我心花怒放!先讲下去骨海南鸡啦,简直系一种艺术啊!鸡皮脆口得黎唔会太肥,啖啖肉吖嘛,咁滑咁嫩,夹埋自家制辣椒酱同姜蓉,简直系一次味蕾嘅盛宴。辣椒酱够晒Kick,姜蓉又够香,令只鸡滋味更加鲜明!😋跟住同香煎咸鱼香肉饼挞一挞,鬼得意!外皮煎至微脆,一咬落去系满满嘅肉香,肉味扎实,嚟块足料嘅咸鱼片,合埋口味真系无得输!点少得一碗靓汤啊?南瓜汤煲得喷香,粒粒玉米甜滋滋,饮落暖笠笠。隔离𠮶碟时菜又新鲜又脆口,送饭正!啱啱好减少咗啲油腻感。最辉煌嘅,还是鸡油饭,呢个又香又夹!饭粒黄润,一啖下去让人回味无穷,光呢个我都食得咁开心,整个晚上高兴到我都想跳舞𠮶种!🕺丫,简直就系「肚皮都叹咗一个满足」噶晚餐。撇除个翻炒声,环境劲正呀,等位都值得。今晚食饱饱,心情都靓晒!下次西贡行街碌累咗,我知我会直接杀入「金鸡」啦!👍