2018-08-04
冇假去台北,唯有近近地去旺角整碗牛肉面叹下。一开头见到舖头名以为系讲紧深圳老街既野食,原来系食台湾野。餐牌食物款式好多,花多眼乱,睇图片好多都好想试,选择困难症发作,咁就叫左打左星星既,应该系舖头推介既麻辣牛筋牛腩面同埋盐酥鸡肉燥干拌面试下。麻辣牛筋牛腩面($64)面上面有大大旧三块牛腩,另外牛筋就切到细细条,都有五六旧左右。二话不说,一定系试汤底先,一碗面最重要既汤底,如果汤底差,面就算几弹牙都冇用。汤底又唔错㖞,汤好浓,有浸药材味,加埋少少麻既感觉,辣味都好够。汤底我会比5分。面就粗粗地,都几挂到汤汁,尚算弹牙,4分啦!牛腩几入味,但有少少韧,会痴牙,而且枱面冇放牙签,要叫侍应拎,有少少唔方便。牛筋煮得太淋,我自己就麻麻地,所以牛腩4 分,牛筋3分。盐酥鸡肉燥干拌面($52)呢个就有惊喜,盐酥鸡好食,炸到外面脆,入面仲好juicy,已且成粒鸡都好入味,我比5分!面就同牛肉面一样,加埋酱汁捞埋,又几清爽,岩晒夏天食。总括黎讲,我一定会再黎!
麻辣牛筋牛腩面($64)
面就粗粗地,都几挂到汤汁,尚算弹牙,4分啦!
盐酥鸡肉燥干拌面($52)
面就同牛肉面一样,加埋酱汁捞埋,又几清爽,岩晒夏天食。
总括黎讲,我一定会再黎!