2018-12-18 476 浏览
为了避开冬至人潮,我地每年都会提做一点做冬,加上呢几日天气寒冷,今日就带埋阿爸阿妈黎到尖沙咀禾牛荟火锅馆做节啦。之前跟朋友喺九龙城食过一次,就系因为用料新鲜,对食品质素要求高,所以印象非常深刻。知道佢地喺尖沙咀开左楼高两层分店,梗要黎会一会佢啦。除左招牌牛肉出名外,呢度嘅汤底绝对系顶级。其中御膳宫庭海中宝及鱼与熊掌(鲍鱼、牛蹄)更系期间限定,而且呢啲高质食材供应有限,每天只会出2-3锅,所以必须预约,好彩我BOOK台时ORDER定鱼与熊掌汤底先有咋。汤底未上之前,我地叫左两款熟食。呢个老友鬼鬼(油炸鬼+虾滑)炸得金黄松脆,加上嫰滑虾滑,香口又弹牙。另外,仲有脆炸蚬蚧鲮鱼球,热辣辣嘅鲮鱼球,再醮一下咸香味的蚬蚧酱,简值系绝佳嘅配搭。呢个鱼与熊掌锅,用上八头鲍鱼,加上新鲜牛蹄2只及牛骨炖足10小时(你话唔预约点预备比你呀)。牛味够浓但又唔油腻,店员仲帮我地将新鲜牛蹄剪碎再用大火煮滚,真系啖啖都系精华,大家都品尝完靓汤,先开始打边炉。叫左个靓汤底,梗系要叫番碟靓牛黎食啦。呢个特级手切肥牛,纹理分明,色泽红润,而且食落口感嫰滑,牛味十足。花枝片及鱼皮饺都系我的最爱,花枝片够鲜味,而鱼皮饺就啖啖
今日就带埋阿爸阿妈黎到尖沙咀禾牛荟火锅馆做节啦。

知道佢地喺尖沙咀开左楼高两层分店,梗要黎会一会佢啦。

加上嫰滑虾滑,香口又弹牙。
鱼与熊掌(鲍鱼、牛蹄)

特级手切肥牛(大)
叫左个靓汤底,梗系要叫番碟靓牛黎食啦。

花枝片及鱼皮饺都系我的最爱,花枝片够鲜味,而鱼皮饺就啖啖肉,口感满足。

猪肺
外面火锅店比较少有得叫猪肺食,呢度有而且洗得够干净。
从色泽、弹性、口感各方面都睇得出绝对系新鲜猪肺。

黑椒牛筋丸
黑椒牛筋丸食落辣辣地,相当惹味,而且牛味够浓,绝不是其他混了猪肉的牛丸可比美。

脆炸响铃卷
火锅又点可以无脆炸响铃卷,佢炸得够香够脆,放落汤浸3秒,全晚精华尽吸,非常滋味。

食埋个甜品,牛奶布甸及椰子大菜糕,够晒满足。
鱼与熊掌(鲍鱼、牛蹄)
特级手切肥牛(大)
猪肺
黑椒牛筋丸