2023-07-01
今次带一个好中意食鲍鱼嘅朋友,嚟试一试远近驰名嘅阿翁鲍鱼,点解话系远近驰名呢?因为呢间富豪酒家已经连续13年攞到米芝莲一星,相信对于中意食好嘢嘅香港人嚟讲,食米芝莲并唔系咩新奇嘅事,但要连续13年拎到呢个殊荣,就一定代表呢间餐厅有过人之处。今次拣咗$1480嘅「阿翁鲍鱼美食宴」套餐,一个价钱就可以试齐几个出名嘅菜式,性价比非常之高。套餐嘅菜式都相当丰富,首先开场带动味蕾嘅系「红烧砂锅包翅」。砂锅炖煮嘅包翅,烧到热辣辣咁上枱,汤汁非常浓郁,有种金华火腿嘅天然咸味,令人食指大动。个包翅质地滑溜,入口后即化,非常好味!接著就系主角「30头特选吉品鲍」。呢个菜式真不愧系餐厅嘅招牌菜,鲍鱼肉质紧致,口感弹牙,同时又唔失嫩滑,而且鲍鱼本身嘅鲜味同调味都非常搭配,可以话系干鲍最完美嘅呈现。第三道菜式就系「清灼唐生菜胆」。唔少人可能觉得生菜好普通,但系呢度嘅生菜胆真系清新爽口,清灼手法更显其绿意盎然,绝对系一道让人回味无穷嘅佳肴。然后就系「油泡生㓥斑球」。斑球经过油泡后,肉质变得更为鲜嫩,而且仲带有一股独特嘅香气。一啖咬落去,鲜美四溢,外表简单嘅斑球即使放喺其他名贵嘅菜式面前,味道亦都毫不失色。跟住系
跟住系「蒜香海斑头腩」。海斑头腩部分,肉质丰满,而且鱼味浓郁。蒜香嘅味道更系为呢道菜式添上咗一份独特嘅美味,一种斑可以有两种咁好味嘅食法,餐厅可谓落足心思。
再嚟就系「富豪脆皮鸡」。见到「富豪」两个字就知道又系餐厅嘅招牌菜式。呢味菜上菜嘅时间比起其他菜式会耐少少,因为只鸡喺厨房师傅即刻烧出嚟嘅,先至确保到鸡皮嘅香脆,结果亦都证明等待系绝对值得嘅,鸡皮咬落去系直头听到脆裂嘅声,肉质鲜嫩多汁,而且味道浓郁,绝对系一道值得一试嘅佳肴。
食完只鸡就差唔多嚟到尾声啦,套餐嘅主食系「迷你鲜荷叶饭」。荷叶香气四溢,饭粒绵密可口,同时搭配埋脆皮鸡一齐食,口感层次丰富,会有种意犹未尽嘅感觉。
嚟到 甜品环节,就有「原炖杏汁官燕」。呢个糖水非常滋补,官燕炖得入口即化,杏汁甘香,令人陶醉其中。甜点方面,就有曲奇同椰汁糕。曲奇松脆,椰汁糕则是绵绵致致,清香嘅椰子味同口感极佳,为呢个宴会画上一个完美嘅句号。
总括黎讲,今次体验真系非常满意,员工嘅服务态度都好好,每道菜式都精致美味,令人食过返寻味。尤其中意食鲍鱼嘅朋友,一定要嚟呢间富豪酒家试吓!