近日无意中发现有间餐厅个菜色叫海胆杯,哗!个名同进击的海胆一样霸气,即刻滚去食啦。餐厅个位有D隐蔽,系威灵顿街同石板街交界的楼梯边。入到去灯光暗暗,空间唔算大,有Bar枱同厨师好接近,感觉似酒吧同居酒屋的混合体。打开Menu,发现连菜色都系混合体,而且多到都唔知点㨂好。以上只系菜单的一半,样样都好想食,最后我放弃选择,师傅你推介咩我食咩啦。首先上枱的当然系沙律,但系估唔到竟然有一细板海胆,师傅话系韩国来的。一丝丝的菜唔系平时食的沙律菜,味道浓郁,食欲话我知可能系豆苗茎的部份。海胆,带子的鲜味中和了草青味,牛油果配合沙律醋成为酱汁非常夹。我酒量浅,听日仲要返工,都系饮返童年回忆就好了。今晚来的重点,十层海胆杯!思前想后,咁多层珍贵食材一齐食味道反而会混乱,建议头3层可以先逐个食,Warm up 个味蕾先,之后2-3层一齐食增加味道的层次配合。我特别喜欢白饭鱼脆片,烧到香脆得黎都仲有鱼味,拖罗蓉配三文鱼子一层入口溶化一层入口爆炸而海胆配虾和配松叶蟹都好鲜甜,哗~好满足~之后就系刺身,有带子,甜虾同伊佐木鱼,鲜味十足。伊佐木鱼属于白鱼,味道偏淡,但肉质爽滑,并唔经常食到,价格都偏贵。小食,墨
近日无意中发现有间餐厅个菜色叫海胆杯,

哗!个名同进击的海胆一样霸气,即刻滚去食啦。

餐厅个位有D隐蔽,系威灵顿街同石板街交界的楼梯边。

打开Menu,发现连菜色都系混合体,而且多到都唔知点㨂好。
牛油果帆立贝洋风海胆沙律

波子汽水
我酒量浅,听日仲要返工,都系饮返童年回忆就好了。
十层海胆杯

我特别喜欢白饭鱼脆片,烧到香脆得黎都仲有鱼味,

拖罗蓉配三文鱼子一层入口溶化一层入口爆炸

而海胆配虾和配松叶蟹都好鲜甜,哗~好满足~
精选3点什锦刺身
之后就系刺身,有带子,甜虾同伊佐木鱼,鲜味十足。

芝士鱼饼
小食,墨鱼饼入面夹住溶化左的芝士,鱼肉饼弹牙,咬落去芝士流心咁款,比火锅的芝士丸仲好味。
杨枝甘露海胆卷
呢道菜一上枱,我问师傅做咩咁快上甜品==?

望真D,原来佢既系甜品又系卷物,将杨枝甘露的材料加上三文鱼同海胆造成一客创作卷物。

味道真系同杨枝甘露差唔多,外层用米纸包住,重点系好香芒果味仲真系有西米系寿司饭入面@@
海胆松叶蟹肉烧帆立贝
一品料理系列,四种鲜味的食材用清酒烧热,清酒的苦涩味衬托出另一种感觉,真正男人的浪漫~
三文鱼夹饼创作寿司
又一创作系列,三文鱼寿司放上蟹子及沙律酱就似花之恋,但系唔用军舰紫菜而用夹饼,呢个系咩玩法?

不过食落口脆卜卜又几得意wo
清酒鲍鱼鸡翼
烧物系列,起初我以为鲍鱼鸡翼入面一定只系鲍片啦,点知~
有图有真相,Crazy!成只鲍鱼系入面!煮呢道菜色绝对唔少功夫。

鸡肉香嫩,鲍鱼有咬口,而且带有微微清酒香味。正!
秋葵、茄子、和牛舌、十胜豚肉
有样野真系唔赞唔得,就系个开放式厨房设备功能齐全,所以先煮到咁多款式的菜色,

重点系我发现有D似我张工作枱,忙中有乱、乱中有序,只有被选中的人先可以发挥佢功效XD

就好似串烧个炉,我都系第一次见到可以放系果个位XD

讲返串烧味道,秋葵同茄子都无烧干,保留住食材的原汁原味。

牛舌味浓肉爽,豚肉肥廋均匀,非常香口。
自家制雕鱼烧
最后甜品有2款味,红豆同吉士,自家制即叫即整,热腾腾,睇得又有内涵。

经过一番战斗,几乎饱到出唔到门口,同时都惊埋唔到单,估唔到师傅咁多货,真系好欣赏佢的创造力。
2017-02-20
牛油果帆立贝洋风海胆沙律