2019-05-03 1245 浏览
大学最后一个SEM Break,与其博命揾工翻part-time,不如抽少少时间去行吓山,远离尘嚣,感受一吓大自然嘅气息。今次去元朗大棠睇红叶,可惜接近尾水,大部分枫香都显得有啲光秃。好在平日去唔算多人,可以俾自己一个宁静嘅空间呼吸自由嘅空气。毛仔好日都唔行一次山,为咗奖励自己,落咗山决定去三多整只炸髀补一补对脚。讲翻嘢食先,三多嘅炸髀无疑系毛仔心目中嘅top 5小食。每次入元朗都必定会整翻只先走。生炸鸡髀 ($30)即叫即炸,拎上手仲冒紧烟、滴紧油。外皮金黄,偏向日式串扬炸法。一啖齿开,层皮好薄亦好酥脆,块皮脆到好似食紧薯片咁。佢同其他炸鸡髀最大嘅分别就系层皮唔会刮口,同埋食到成口油淋淋。鸡肉尚算嫩滑,但好似比以前薄身咗,似食鸡排多过鸡髀,两三啖就食完。调味方面,今次拣咗唔辣,食落都算入味,唔会过咸。惟略嫌肉汁唔够,未算好juicy,但又未至于坊间小食店𠮶啲皮厚肉柴嘅鸡肉味擦胶。整体嚟讲,毛仔觉得三多炸髀大致上都保持到水准,不过就好似无之前咁好食。卖相:8/10口感:7/10味道:7/10价钱:3/10 ($30/只,算几贵)【完~~~~~~】

炸鸡髀 ($30)

卖相:8/10
口感:7/10
味道:7/10
价钱:3/10 ($30/只,算几贵)

【完~~~~~~】
题外话/补充资料: 听讲三多嘅卤水髀都好入味好juicy,但毛仔未曾食过。始终一只鸡髀卖30蚊都真系几贵吓,多数都系拣翻炸髀。下次再同大家觅食😉
2019-01-23