以前每一次行完山入到深井,总系会去裕记食烧鹅,但始终唔系好就脚,终于而家唔使再入深井就可以食到裕记烧鹅啦!餐厅装修风格走年轻路线,地方宽躺阔落,坐得好舒适,多人食既话仲可以选择圆枱添,岩晒一家大细,三五知己。深井烧鹅例牌例牌都已经好大份,够3-4人食。烧鹅色泽赤红,鹅味浓郁,油脂比例平均。脂肪经明火烧制后逼出油份,皮脆而且味道甘香。一咬落去,有劲多肉汁,点埋个酸梅酱,绝配!椒盐鲜鱿外出食饭我好钟意拣啲系屋企好难煮得好食既𩠌,呢度既椒盐鱿鱼绝对无令我失望,选用新鲜鱿鱼,外层香脆,内𥚃肉质弹牙,口感烟韧。但系食落一啲都唔油腻,可以见到唔会有多余嘅油份。椒丝腐乳通菜通菜爽脆嫩绿,食落干而爽,翠绿又惹味,每一啖都有清脆的「滋滋」声,可见厨师炒得好够镬气!腐乳嘅份量拿捏得好好,太少会唔够味,过多又会太咸,呢个系啱啱好。椰香鲜奶桃胶最后食返个甜品中和一下,好足料,碗甜品入面有好多桃胶,而且椰奶香气扑鼻,香滑清甜又不会过腻,大满足!

深井烧鹅例牌

椒盐鲜鱿