2021-09-01 76 浏览
朋友之前喺Openrice book左呢间餐厅,一出上环A2站行5分钟左右就到铺头,喺港岛区嚟讲唔算难揾。佢间铺个门口唔系对住大街,反而系要转弯,喺一条小巷入面先揾到正门。餐厅系一间半楼上铺,地下果层系厨房,客人要行上一层先系食野嘅地方,一上到去已经觉得有一股浪漫嘅气氛,主要因为佢嘅灯光偏向昏暗同柔和,加上每张餐枱都放左一盏细枱灯,客人可以因应需要而去调整所坐位置嘅灯光,都几有情趣架~食物选择方面唔算多,以食扒为主,我地每人各嗌左一份美国安格斯特级平铁牛扒($118),另加一份黑松露薯条($58),味道嚟讲:牛扒质素普通,反而薯条比我地嘅惊喜仲大,黑松露酱香味浓郁,同薯条配搭非常之夹,加上份量亦比我地想像中多,所以真心推介呢份小食!当晚系星期二晚,但间餐厅都比我想像中多人,入座率都有8成左右,足以证明呢间餐厅真系几受欢迎嘅~如果想周末去试下嘅朋友,就要早啲book位啦,顺带一提:而家经Openrice book位,每枱可以获赠一杯Haagen Daz雪糕,当饭后甜品都唔错架~

美国安格斯特级平铁牛扒
题外话/补充资料: 食食下途中,餐厅突然停电,我地全间餐厅嘅客人当堂O左嘴,好彩佢好快就恢复返电力,如果唔系大家就要喺漆黑之中食饭了,原本间餐厅已经够暗架啦,停电果下直头系黑到伸手不见五指咁,连朋友个样都差啲睇唔清XDD
2021-08-31