2012-04-05
今日一家人路经排头村,于是就喺条街到揾咗间最揾间门面较佳嘅餐厅医下肚啦,入到去已经发现门上贴了几张字条意思大概是:﹣﹣如落单时不一并叫餐饮,则视为特别服务,需另加$5(第一次见)﹣不收一元以下硬币及十元硬币(唔收$10银都系第一次见)﹣不要带外来食物(都OK)﹣每人最低消费一杯饮品(都OK)﹣上午唔收$500 纸币(都OK)食物方面,餐牌只有碟头饭及小菜,冇乜选择和持别,落单时间大概下午2时多,我们一家4口叫了一碟干炒牛河、蕃茄牛肉饭及咖喱牛腩饭,个侍应尚算有礼貌地同我哋讲呢度有最低消费,她建议我哋多叫一杯饮品,妈咪就问有冇下午茶餐,个侍应表示茶餐要2点半,于是我哋咪话之后叫多个茶餐啰,于是个侍应即刻黑面行开咗。到第一碟炒河嚟到,于是我哋叫佢俾啲餐具及碗仔俾我哋啦,真系唔知咁啱定有意,她只给我们餐具无攞碗仔俾我哋,咁我哋咪叫第二个人俾我哋啰,食落去碟牛河好似炒定咁,一啲都唔热。其他食物好似水一酒楼上菜咁,食完一碟仲要等多阵先上第二碟,到全部食物上齐,我原本叫𠮶杯热奶茶都已经变咗冻奶茶,真系好连加$2冻饮钱都铿返,既然已经过咗2点半,咁我哋咪问侍应攞下午茶餐牌啰,但佢哋话而家好忙做唔到下
意思大概是:﹣
﹣不收一元以下硬币及十元硬币(唔收$10银都系第一次见)
﹣不要带外来食物(都OK)
﹣每人最低消费一杯饮品(都OK)
﹣上午唔收$500 纸币(都OK)
到第一碟炒河嚟到,于是我哋叫佢俾啲餐具及碗仔俾我哋啦,真系唔知咁啱定有意,她只给我们餐具无攞碗仔俾我哋,咁我哋咪叫第二个人俾我哋啰,食落去碟牛河好似炒定咁,一啲都唔热。其他食物好似水一酒楼上菜咁,食完一碟仲要等多阵先上第二碟,到全部食物上齐,我原本叫𠮶杯热奶茶都已经变咗冻奶茶,真系好连加$2冻饮钱都铿返,既然已经过咗2点半,咁我哋咪问侍应攞下午茶餐牌啰,但佢哋话而家好忙做唔到下午茶餐,咁你就唔好将大大个下午茶餐牌攞响门口啦,于是我哋唯有加多碟饭啰,等食嘅时间咪上 openrice 睇下呢间餐乜料啰,原来呢间餐厅啲服务态度真系出晒名咖,睇完之后我真后悔点解唔做 research 就去食饭!今日冇俾人赠送一句“你唔好喺度食”已经算万幸喇!
总括嚟讲,呢间餐厅食物质素一般,唔难食,但我都系食餐饭啫,唔洗受你气呀,仲要守埋咁多规矩,你当我返学定返工呀?食物又一般,自己又唔去管好自已嘅食物水平,走去管埋客人咁多嘢,你估你系米芝莲评级,明知受气都要帮衬呀?!呢间咁嘅餐,唔洗钱我都唔会再帮衬啰